“För mig är politik att våga göra saker och ting – att fatta beslut och att genomföra det som man sagt skall göras. Väljare och medborgare behöver få raka besked om vad de som man röstat fram egentligen vill.”

Förr i världen presenterade sig Tobias Billström så där på sin numera insomnade blogg. Han skrev det förstås innan han blev migrationsminister och definitivt innan han blev utrikesminister, men raka rör har han alltid diggat.

Ta det senaste bara. Sverige vill jättegärna in i Nato och det är Tobias Billströms jobb att smöra så mycket det går för Turkiets härskare Erdoğan. Annars kanske han inte släpper in oss i försvarsalliansen.

Innan jul var Billström på plats i Ankara och turkisk media gjorde gällande att utrikesministern där sagt att det i sommar kan bli förbjudet att vifta med PKK-flaggor i Sverige.
Det svenska utrikesdepartementets pressavdelning förnekade detta. Statsrådet har minsann inte lovat sådana ingrepp i yttrande- och demonstrationsfriheten.

Gjorde robotintervju

Men så kunde Dagens ETC presentera ljudklipp från besöket. Och, jo, Billström säger visst att det kan bli förbud mot ”att vifta med terroristflaggor”.

Raka besked, så som de ser ut i Billströms hjärna. Men sådan är hans stil sedan länge.

Häng med nu.

I januari 2011 kom uppgifter från dokument läckta genom Wikileaks om vad Tobias Billström, då migrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, och dåvarande utrikesminister Carl Bildt sagt vid en träff med USA:s ambassadör i Irak. Billström och Bildt ska bland annat ha krävt ett avtal för återsändning av irakiska flyktingar. Annars skulle Sverige inte öppna en ambassad i Bagdad.

Ministrarna ska också ha sagt att Irakflyktingar drev på främlingsfientligheten genom att begå hedersmord och att irakier som anlänt till Sverige efter USA:s invasion var svårare att integrera eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

I en över tre minuter lång intervju med SVT vägrade sedan Billström om och om igen svara på frågor om läckans innehåll. När reportern ställde frågor återupprepade Billström bara att han inte kommenterar ”tredjepartsuppgifter”.

Raka besked.

Billström ljög om simningen

2014 hävdade Billström att 25 procent av eleverna i en del Malmöklasser var undantagna från skolornas simundervisning på grund av religiösa eller kulturella skäl.

Sydsvenska Dagbladet granskade uttalandet och skrev en artikel. Rubriken? ”Ren lögn om Malmöskolor”. Endast två flickor i hela Malmö – en friskola svarade inte, förvisso – undantogs från simundervisningen.

Kritik fick han, men Billström satt kvar som om inget hade hänt.

Det gjorde han även efter att i SR:s lördagsintervju sommaren 2012 sagt att det bara är ”ofödda barn” till papperslösa som borde ha rätt till sjukvård i Sverige eftersom de inte kan rå för sina föräldrars ”dumma” beslut. Äldre barn, som tvååringar, är ”en annan sak”. Den liberala partiledaren Jan Björklund sa att det var helt fel, men det bet inte.

”Olämpligt”, ansåg KD-ledaren Göran Hägglund 2013 när Billström i en DN-intervju sa att det inte är en ”trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern” som gömmer papperslösa, utan ”landsmän som inte alls är blonda och blåögda”.

Till slut var statsminister Reinfeldt själv tvungen att öppet kritisera Billström:

– Jag har understrukit att nu krävs hårt arbete och att hålla sig till den linje som är regeringens och Moderaternas för att återvinna förtroendet. 

Hemligstämplade aktieaffärer

Samma år startade Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Finansinspektionen en förundersökning mot bakgrund av uppgifter som förekommit i TV4 angående migrationsministerns aktieköp i ett gruvbolag. Det fanns misstankar om att Billström hade insiderinformation när han köpte, men förundersökningen lades ner. När TV4 försökte få ut information om Billströms aktieaffärer i ytterligare ett gruvbolag fattade regeringen beslut om att hemligstämpla uppgifterna.

Whatever, ansåg Billström.

Efter valet 2014 avgick alliansregeringen och Tobias Billström blev kvar i riksdagen som vice talman. Som sådan tyckte han att skribenten Somar Al-Naher skulle ”visa lite tacksamhet” efter att hon beskrivit sin familjs svåra kamp att få stanna i Sverige. Raka besked.

Och nu är han alltså utrikesminister i Ulf Kristerssons regering. När han tillträdde i oktober i fjol fick han frågor om han hade några gamla synder.
– Nej, ingenting, sa han.

När Billström 2006 utsågs till migrationsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering var han en av tre ministrar som inte hade betalat tv-avgiften.

De övriga två fick avgå direkt.

Tobias Billström satt kvar. Han sitter alltid kvar.

Kanske är det han som bestämmer i Moderaterna.