Årets fattigaste månad, och en skyhög elräkning på det. Många våndas just nu för den elräkning som i veckan landar i brevlådan. Men vad gör man om man helt enkelt inte har råd att betala?

– Det kan vara en ganska vanlig situation för många, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Då handlar det om att jobba på utgifterna i hela sin ekonomi och gå tillbaka till bara det allra viktigaste som mat, hyra eller bolån.

–Alla andra typer av aktiviteter, kläder, restaurangbesök och streamingtjänster. Allt det behöver prioriteras ner till förmån för sånt som måste betalas, säger han.

Undantag från amorteringen

Samtidigt kan vi inte förvänta oss ett borttaget amorteringskrav. Där har Finansinspektionen varit tydliga.

Enligt Américo Fernández kan man dock, om det bli riktig kris, ansöka om den så kallade ventilen – alltså att slippa amortera under tre månader om man exempelvis inte har råd med elräkningen.

Det senaste året har varit tufft för många ekonomiskt. Höga el-, bränsle-, och matpriser har lett till räntehöjningar för att hålla nere inflationen.

Bild på SEB privatekonom Américo Fernández
Américo Fernández, privatekonom på SEB.

– Jag skulle gå så långt att säga att det var ett av de tuffaste privatekonomiska åren i modern tid. Det gångna året har varit en enorm utgiftssmäll.

Klarat sig på sparpengar

Trots det har konsumtionen inte gått ner särskilt mycket. I stället har många hanterat ökningarna på utgiftssidan med sparpengar.

Nästa år blir enligt prognoserna mer stabilt, men inflationen väntas fortsätta öka i några månader till, och räntan höjs sannolikt igen innan den når sin topp. Och vid en viss punkt tar sparpengarna slut.

– Det är den största utmaningen för det här året. Jag kan inte se att hushållen kan upprepa samma hantering som de hade förra året då man naggade mycket på sparpengarna. Oundvikligen kommer konsumtionen börja falla tydligare det här året.