Enligt bussföraren blev han i somras stannad i matsalen av sin chef som frågade varför han hade mobilen med sig när han körde buss. Bussföraren hänvisade till familjeskäl, men betonade också att han inte kört och pratat samtidigt.

Några dagar senare sas han upp av personliga skäl. Enligt bussföretaget VR Sverige, skulle han skulle ha kört bussen med hörlurar i öronen.

Stäms i Arbetsdomstolen

Bussföraren förnekar dock att det hänt och har nu, med hjälp av med Kommunal, stämt arbetsgivaren till Arbetsdomstolen.

Bussföraren hävdar att han visserligen använt sina air pods ibland för att ringa till sin son, men bara när han stått stilla vid en hållplats.

Enligt stämningsansökan har bolaget gett olika uppgifter om vem som faktiskt ska ha sett föraren köra bussen med hörlurarna på sig.

Kommunal kräver nu att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att bussföraren ska få ett skadestånd på totalt 180 000 kronor.

Nolltolerans mot hörlurar

Enligt Christer Ekelund, presschef på VR Sverige, har bussföraren blivit påkommen med att köra med hörlurar vid fem olika tillfällen. 

– Efter ett visst antal varningar och beteendet inte rättats till så går man på avsked. För oss är det en trafiksäkerhetsfråga och trygghetsfråga. Det är nolltolerans att köra med hörlurar och vi kan inte acceptera det beteendet.

Han beskriver det som ”befängt” att företagets anställda skulle hittat på att de sett bussföraren med hörlurar under körning. Företaget har enligt honom följt alla rutiner när det gäller varningar innan uppsägningen.

– Vi har varnat och haft många samtal innan det gått så här långt.