Polishästen Kakan

Kakan, vars hela namn lyder Sweet Cookie Dough, och ryttaren Malin Hägglund i en paus. De är på plats i Uppsala för att bevaka en demonstration med koranbrännaren Rasmus Paludan. Den här gången blev det inget upplopp.

Väldigt mycket större än andra hästar, och väldigt snälla. Så beskriver fotografen Caisa Rasmussen de polishästar hon följt genom kameran det senaste året.

Till vardags har hon varit fotografpraktikant på LO Mediehus som bland annat ger ut tidningen Arbetet.

Men sedan fyra år extrajobbar hon också som hästskötare på polisrytteriet i Stockholm.

– Jag har hållit på med hästar sedan jag var liten, och när jag kom till Stockholm hade jag en kompis som jobbade där och lade in ett gott ord för mig. Och sedan har det bara rullat på.

Polishästar på derby
Samling inför fotbollsderby mellan Djurgården och Hammarby. Det kan ibland gå vilt till. En gång fick en polishäst en barstol kastad mot sig på Götgatan.

Polishästars vardag i fotobok

Fotoprojektet där hon följer polishästarnas vardag är tänkt att mynna ut i en fotobok. 

– Det är ju ett lite speciellt yrke de här hästarna har. Jag försöker hänga med dem på så många olika typer av jobb som möjligt.

Caisa Rasmussen har bland annat varit med hästarna på fotbollsderbyn och koranbränningskravaller.

Men hittills har hon missat alla riktigt dramatiska situationer.

 – Det är klart att det är bra att folk håller sig lugna men för bildernas skull hade det varit bra med lite dramatik. 

Kan hantera stök och kaos

Under jobbet i stallet har hon dock deltagit i träningen av hästarna där de lär sig hantera det stök och kaos de ibland tvingas möta på fältet.

– Det är mycket demonstrationsträning. Då samlar vi ihop så mycket folk som möjligt och går med flaggor och tjoar. Det handlar inte så jättemycket om den specifika situationen utan om att de alltid ska våga gå framåt och lita på sin ryttare.

Text: Karl Martinsson

Prideparad

Polishästar
När polishästarna bevakar demonstrationer och parader bär de visir som skyddar ögonen mot till exempel kastade föremål. Kakan (till höger) hanterar folkmassorna med upphöjt lugn. Men ibland sker incidenter. Senast den 3 december i år skenade en polishäst i centrala Stockholm och sprang hela vägen från Södermalm till Östermalmstorg innan den blev infångad.

Reslig

Polishästar
Man kan med fog säga att polisryttare sitter på höga hästar. En polishäst bör helst ha en mank­höjd på minst 170 cm. Kakan, längst till höger i bilden, hör till de största i stallet.

Beundrare

Polishästar
En polishäst väcker alltid uppmärksamhet och många tar gärna kontakt. Här möter Kakan en grupp förskolebarn i parken – och tar lugnt emot barnens beundran. De lösa tyglarna visar att ryttaren har fullt förtroende för sin hästpartner i situationen.

Kunglig värdighet

Polishästar
Kakan och kollegorna eskorterar högvakten till Stockholms slott. Uppdraget räknas till de lugnare och hästarna bär inte visir. De är specialtränade att behålla lugnet och får inte flippa ur av vare sig pistolskott, trafik eller folkmassor. Varje år går de igenom träning och prövas på olika sätt.

Arbetsvillkor

Polishästen Kakan
Kakan utanför polisstallet som ligger på Lidingövägen. Hästarna får bästa möjliga mat och tas om hand på många sätt för att må bra, vilket är en förutsättning för att klara jobbet. Bland annat får de massage varje dag.

Praktikant

Polishästar
Kakan på patrullering med sin blivande kollega. Nimbus är ny i jobbet och får ofta gå bredvid den tryggare och mer erfarna Kakan. Än så länge kan Nimbus inte ta de mer utmanande uppdragen, som derbyn och demonstrationer.

Meriter

Polishästen Kakan
Kakan växte upp på landet och var i femårsåldern när han blev polishäst. Polisrytteriet söker alltid efter nya kandidater som kan passa för jobbet. Modig, nyfiken och snäll är egenskaper som står högt i kurs. Hårremmen ska vara någon nyans av brun. Beridna högvakten är ännu mer noga i färgkravet, enbart fuxfärg – en varmt rödbrun nyans – duger. Liksom alla polishästar i Sverige är Kakan en valack, en kastrerad hingst. Valacker anses ha jämnast humör.

Polishästar

Historia: Polishästar har funnits sedan 1700-talet. Den mest kända svenska polishästen hette Utter (1975–2006). Han hade en exceptionellt lång karriär och jobbade i 22 år, vilket är världsrekord.

Antal: I Sverige finns cirka 60 polishästar. De är baserade i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Arbetsuppgifter: Polishästar finns ofta på plats vid fotbollsmatcher och demonstrationer. Hästarna går vanligen i täten eller på sidorna av demonstrationståg för att skydda dem som demonstrerar. Polishästar eskorterar också korteger som statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider.

Hästarna kan patrullera i områden där det är svårt att ta sig fram med bil, till exempel i parker och festival­områden. En fördel med ridande poliser är att de både ser och syns bättre från hästryggen.

Källor: Wikiwand, Polisen