Årets julklapp är ett hemstickat plagg. En väldigt hjärtlig julklapp! Inte bara för att den handgjord till någon man håller kär, men även för jorden och klimatomställningen.

Jag unnar alla som får en klapp under granen just denna gåva. För en sådan gåva kräver både tid, sinnesro och kärlek för att tillverkas.

Men hur jag än vrider och vänder mig i handelsbranschen så slås jag av hur stressade vi anställda är. Ni ser det kanske inte när ni möter oss i butikerna, där vi ler och är proffs. 

Varorna plockas upp, leenden sprids och det hejas till höger och vänster.

Det önskas en god jul och det föreslås sambandsvaror för att du ska bli extra nöjd med det du köper. Strumpbyxor till klänningen, senap till skinkan, hårsprayen som får frisyren på plats eller bingolotten till uppesittarkvällen.

Hårt slit för fler timmar

Vi som arbetar i handeln är proffs på det vi gör och vi är stolta över det. Majoriteten av oss har valt att arbeta inom handelsbranschen för att vi tycker om att jobba med människor och erbjuda dem en bättre upplevelse i butikerna.

Enbart 30 procent av arbetarna inom detaljhandelsbranschen har en heltidsanställning.

Det som inte syns är stressen. Enbart 30 procent av arbetarna inom detaljhandelsbranschen har en heltidsanställning, som enligt lag är normen på vår arbetsmarknad.

Med dagens inflation och världens osäkerhet ser vi hur resterande anställda får ännu otryggare vardag.

Många av arbetarna som står för dessa 70 procent sliter för att få arbeta fler timmar, anpassar privatlivet efter sms-anställningar eller motvilligt har flera arbeten för att få en högre lön.

Vill kunna räcka till

För många inom branschen handlar det inte om att fylla platsen under granen med julklappar och fylla matbordet med julmat.

Det handlar om att få ihop vardagen, få mat på bordet och en lön så att de har råd med räkningarna och ett hem.

Det handlar inte om att fylla platsen under granen med julklappar.

Hur ska vi i handeln då finna ro i kroppen och släppa stressen för att exempelvis kunna sticka? Årets julklapp i sig behöver inte kosta mycket pengar men sinnesron som krävs för återhämtning är ovärderlig.

Längtan efter att räcka till och få känna ett lugn är mer påtaglig än någonsin för oss som jobbar i handeln just detta år.

Önskar trygghet och högre lön

Så, jag önskar mig en hemstickad halsduk av min mamma och en fingervirkning på 17 meter av mina döttrar.

Men kära arbetsgivare: ge mig en klapp värd namnet!

Ge mig ett anställningskontrakt med fler timmar som ger mig trygghet, en lön som är värdig mitt arbete och ett schema som möjliggör ett privatliv.

För vi arbetare i handeln vill också ha tid att kunna sticka tröjor till våra nära och kära!