Barnskötare i Falun får arbetskläder inomhus
Nu står det klart att förskolepersonalen i Falun får arbetskläder inomhus. Barnskötaren och huvudskyddsombudet Åsa Hedlund ger sina bästa tips – så når du facklig framgång.

Åsa Hedlund, huvudskyddsombud för Kommunal, Miriam Joons, barnskötare, Elin Ayoub, barnskötare, arbetsplats/skyddsombud för Kommunal, Anna Stohr, förskollärare, Andreas Johansson, barnskötare och Ann-Sofi Hedlund, förskollärare.
Snor, målarfärg och kräks är några av flera exempel på vad barnskötare riskerar att få på sina kläder på jobbet.
I Falun står kommunen för arbetskläder som kan användas utomhus, men Kommunal och Lärarförbundet kräver att förskolepersonalen även ska få kläder inomhus.
Nu ska kommunen ordna det till början av 2023.
– Jag tycker det är jättebra. Vi behöver ofta tvätta kläderna för att få bort både smuts och hålla en god hygien. Dessutom sitter vi mycket på golvet och det sliter också på kläderna, konstaterar Åsa Hedlund.
Hon har jobbat som barnskötare i mer än 30 år. Dessutom är hon huvudskyddsombud på Kommunal i Falun.
”Engagera alla”
Det är ännu inte bestämt exakt vilka kläder som ska erbjudas, men Åsa Hedlund tänker sig att det blir t-shirts, tröja och ett par byxor eller liknande.
Sektionen sitter i en arbetsgrupp ihop med arbetsgivaren och kollar på detta. Alla medarbetare som har ett anställningsavtal som är minst tre månader framåt i tiden kommer att omfattas av beslutet. Vikarier väntas få någon form av tröja.
– Det här lyckades vi med tack vare att alla jobbade tillsammans. I princip alla som jobbar på våra förskolor, barnskötare och förskollärare, har varit med på något sätt, genom att till exempel delta i enkätundersökningar och skicka in foton på sina arbetskläder, berättar Åsa Hedlund.
Vad är ditt bästa tips för att lyckas?
– Engagera så många som möjligt. Arbetsplatsombud, skyddsombuden och personalen. Det har varit en framgång för oss att kunna visa för politikerna att det är en stor majoritet som tycker samma sak i frågan, och inte bara vi på sektionen. Personalen skickade ju in bilder på sina kläder. Det gjorde det nog lättare för politikerna att förstå, säger Åsa Hedlund.