I fredags stod vi utanför LO-borgen för att uttrycka att vi är förbannade på att fackföreningsrörelsen inte gör ett dugg för att försvara våra löner.

De där inne anser att vi är oansvariga, att vi äventyrar ekonomin. De menar att om vi ska kräva högre lönehöjningar då kommer kapitalet höja priserna och då sätts karusellen med inflationen i gång. Detta är också kapitalets propaganda. 

Våra så kallade representanter köper rakt av deras argument och skiter i arbetarklassens intressen.

Deras argument är bara en stor lögn. Priserna på matvaror har ökat med minst 15 procent under 2022. För att inte prata om el, andra varor, räntorna och snart hyrorna.

”De rika får mer pengar, våra pengar”

LO anser att vi som producerar allt, personalen i kollektivtrafik och transport, i vården, skolan, i alla fabriker, de som städar och tar hand om våra unga och gamla, de som jobbar på restauranger och på andra ställen, de som ger kultur till våra medborgare ska få en lönesänkning.

Att man ska få det svårare att klara dagen, medan de rika ska ha ännu mer pengar, från våra pengar. 

Det är en stöld som är sanktionerad från kapitalet, staten. Och tyvärr också från dem som är meningen att de ska försvara våra rättigheter – fackföreningens ledning. 

Fler aktioner kommer

Vi i Seko Tunnelbanan har tagit initiativ till detta upprop och demonstrationer. Och vi tänker inte låt oss tystas! Det räcker nu! Vi kommer fortsätta kämpa med flera aktioner den närmaste perioden, för våra medlemmar och arbetarklassens intressen, inte för att MTR eller vilken arbetsköpare som helst ska ha mer vinst.

Det är dags för facken och arbetarklassen att visa framfötterna, genom att ta initiativ och agera mot den nuvarande situationen.

Våra löner sänks, arbetsgivarna attackerar oss på arbetsplatser bland annat genom angrepp på våra kollektivavtal samt staten, kapitalet och våra ledningar gör las-försämringar, inskränker strejkrätten, höjer pensionsåldern med mera. På det sättet jobbar vi mer för kapitalets vinster.  

Detta händer samtidigt som staten anslår hundratals miljarder till vapenindustrin och genom att ansluta oss till krigsalliansen, NATO. Och vi arbetare uppmanas att ”ta vårt ansvar”.

Vi säger nej, nu räcker det!

”Det är inte arbetarklassens kris”

Det är inte vår, arbetarklassens kris. Det är kapitalets kris, och de ska betala själva genom mindre vinster.

Vi måste kräva lönehöjningar över inflationen och att kapitalet ska sänka sina vinster.

Vi vill ha ett samhälle där vi som producerar allt, ska få tillbaka vad vi är värda.

Det räcker inte bara med förhandlingar.

Alla fack måste mobilisera sina medlemmar och hela arbetarklassen genom kamp för större reella lönehöjningar och stoppa prishöjningar med alla medel. Som demonstrationer, strejker och så vidare.

Solidaritet med arbetare i Norrland och Skåne

Vi fördömer den så kallade överenskommelsen från förbunden inom LO som nu har satt ett märke på 4,4 procent för lönekraven i avtalsrörelsen.

Det är ingen lönehöjning! 

Vi solidariserar oss med andra fack som kämpar i samma riktning, såsom gruvarbetarna i Norrland, våra kamrater i Skåne som också demonstrerar och de som protesterar mot prishöjningar i Stockholm och på andra ställen. 

Kampen fortsätter! En för alla och alla för en!