Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nya las, huvudavtalet och Elektrikernas kollektivavtal – vad är skillnaden?

Från 1 oktober 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd. Samtidigt infördes det nya huvudavtalet på svensk arbetsmarknad. Elektrikerna har valt att än så länge inte skriva på det nya huvudavtalet.

Här reder vi ut skillnaderna mellan nya lagen, huvudavtalet och Elektrikernas kollektivavtal.

Tomas Jansson, som kommenterar några av punkterna, är biträdande förhandlingschef på Elektrikernas förbundskontor. Han granskar just nu effekterna som nya las och huvudavtalet har för elektriker, vilket du kan läsa mer om här.

Om företaget säger upp folk

Lagen om anställningsskydd: Alla arbetsgivare, oavsett storlek, får undanta tre personer från turordningen vid uppsägningar.

Med huvudavtal: På företag där huvudavtalet gäller är undantagen från turordningen ännu större. Arbetsgivaren får undanta tre personer per avtalsområde och driftsenhet, till exempel kan ett företag undanta tre tjänstemän och tre arbetare. 

När du blir uppsagd av personliga skäl

Lagen om anställningsskydd: Saklig grund för uppsägning är nu utbytt till ”sakliga skäl”.

Det spelar ingen roll om arbetsgivaren tror att en anställds dåliga beteende kommer att upprepas flera gånger eller inte. Och arbetsgivaren behöver bara göra ett försök att omplacera den som riskerar att bli uppsagd.

Med huvudavtal: I huvudavtalet preciseras vad som ska räknas som sakliga skäl.

Bland annat slås fast att ”samarbetssvårigheter ska ha påverkat arbetsplatsen negativt och varit av en sådan karaktär att de måste åtgärdas”.

Om du hamnar i tvist med arbetsgivaren

Lagen om anställningsskydd: Tidigare hade du kvar din anställning under tvist om uppsägning av personliga skäl tills Arbetsdomstolen meddelat dom.

Med den nya lagen upphör din anställning efter uppsägningstiden. Men du som anställd har rätt till a-kasseersättning under tvisten.

Fortfarande gäller att om du är förtroendevald och viktig för den fackliga organisationen så kan du kvarstå i anställning.

Med huvudavtal: Har man rätt till ytterligare ersättning, över a-kassans ersättningstak, 80 procent av lönen, under tvisten.

Stöd för att byta jobb

Statligt omställningsstöd: För dig som inte har kollektivavtal finns ett mindre, statligt omställningsstöd som du kan få. Det innebär vägledning, rådgivning och förstärkt stöd.

Det förstärkta stödet ska kunna ges till dem som sagts upp eller vars anställning upphört och som har särskilda behov på grund av ohälsa eller sjukdom.

För dig som är anställd på en arbetsplats som har kollektivavtal förbättras omställningsstödet, så att även visstidsanställda och personer som sägs upp av hälsoskäl får det.

Det gäller upp till 44 veckor med 80 procent av den förlorade arbetsinkomsten, men max 26 600 kronor per månad.

Med huvudavtal: Kan du få betydligt mer omställningsstöd. De som sägs upp har då tillgång till fler utbildningar, men även validering (det vill säga papper på att det du har lärt dig praktiskt motsvarar en viss utbildning).

Även visstidsanställda och sjuka har tillgång till avgångsbidrag. En ny försäkring kompletterar a-kassan. Det gör att du kan behålla 80 procent av din inkomst upp till 71 000 kronor under max 44 veckor.

Anställningsformer

Lagen om anställningsskydd: Turordningsregler gäller vid hyvling.

Och det som tidigare hette allmän visstidsanställning heter nu särskild visstidsanställning. En sådan anställning övergår till en fast anställning efter tolv månader.

Mer om Fajten om las