Att vara undersköterska är en stolthet jag bär. Det är ett yrke jag valt att utbilda mig till. Jag vill precis som alla andra yrken i sjukvården bli behandlad med den respekt och den omsorg jag förtjänar.

När jag utbildade mig till undersköterska fick jag lära mig hur jag ska ta hand om människor med omsorg och medkänsla. 

Jag utbildade mig inte till undersköterska för att tvätta, städa, putsa fönster, skruva upp glödlampor. Jag är inte utbildad för att sköta detta. Det finns yrken som faktiskt är utbildade att göra precis dom uppgifterna. 

I dag lyfts det i flera politiska nämnder, fullmäktige att undersköterskans roll ska gå från att vara vård och omsorg, till att vara något annat.

Undersköterskan ska vårda och trösta

Vi undersköterskor kommer aldrig att acceptera att det politiska församlingarna fattar beslut om våra arbetsuppgifter. Politikerna bör se till att vårdpersonal får vårda – inte göra annat.

Vi ska vara stöttande mot de äldre, vars anhöriga aldrig hinner komma och hälsa på. Vi ska trösta barnet som tar sprutan som ser superläskig ut.

Vi ska se till så att du kommer upp på morgonen. Sköta om dig när livets slut väntar runt hörnet. Vi ska se till så att du blir väl bemött när du söker vård på vårdcentralen, sjukhusen, rehaben, äldreomsorgen, hemtjänsten. Vi är den första människan du oftast möter när du söker hjälp. 

Vi ser till så din anhörige och närstående får den vård den förtjänar. 

Låt oss göra det vi är utbildade för

Lägg inte på oss några ansvarsområden som inte vi genom vår utbildning ska göra. 

Vill politiken att undersköterskan ska tvätta fönsterna i stället för att ta en kopp kaffe med Anna, 83, som länge längtat efter den sociala kontakten? Vill politiken att vi ska städa i stället för att sätta på dansband och dansa med våra äldre? Vill politiken att vi ska skippa att ta hand om våra sjuka? 

Ibland undrar jag om politiken faktiskt förstår vad en undersköterska faktiskt gör under ett arbetspass. Ibland undrar vi undersköterskor om politiken verkligen förstår allvaret i att lägga på oss uppgifter som tar bort tid från de som behöver tiden som mest. 

Vi kommer aldrig acceptera att politikerna fattar beslut som exkluderar oss från de arbete vi är utbildade för att utföra. 

Politiker borde praktisera på våra jobb

Kanske borde politikerna ta en vecka från sina uppdrag och praktisera i verksamheten de fattar beslut i. En dag räcker inte för att ge insyn i verksamheterna. En dag ger inte en erfarenhet av hur vi faktiskt jobbar.

Ta dig tid som politiker att gå ut i verksamheterna. Ta en vecka från era heltidsarvoderade uppdrag till att gå bredvid en av oss. Jag kan lova dig att just du som väljer att göra det, kommer fatta helt andra beslut än de som nu fattas i olika församlingar.

Det är dags att vakna nu. Runt hörnet, 2023, blir undersköterskan en skyddad yrkestitel. Vad tänker ni då göra med alla beslut ni tagit som inte kommer innefatta den skyddade yrkestiteln?

Är det först då vi undersköterskor kommer se er politiker stå med mungiporna nere och undra: Vad var det egentligen vi gjorde mot våra allra sköraste i samhället?