Lidköping minskar barngrupper i förskolan och ökar bemanningen
Max 15 i storbarnsgrupperna och inte fler än 12 barn i småbarnsgrupperna. Så kommer det se ut i Lidköpings förskolor. Och det blir inte på bekostnad av personaltätheten.
– Bra för arbetsmiljön, säger barnskötaren Elin Andersson.

Elin Andersson, barnskötare.
Många som arbetar i förskolan vill se mindre barngrupper, både för barnens skull och för en bättre arbetsmiljö. Skolverket rekommenderar max 12 barn per grupp i åldrarna 1 till 3 år, och max 15 barn per grupp i åldrarna 4 till 5 år.
Men trots att arbetsgivare kan söka statliga pengar för minskade barngrupper är det många förskolor som inte följer riktmärket.
Läs också: Många barngrupper är för stora
Har redan tak för små barn
Lidköpings kommun har sedan tidigare ett tak på 12 barn för grupper med barn i åldern ett till två år. Det gäller för fem timmar under dagen. Nu går kommunen vidare och sänker taket för åldersgruppen 3 till 5 år till max 15. Även det ska gälla under fem timmar, alltså majoriteten av dagen.
Barnskötaren Elin Andersson som också är huvudskyddsombud för Kommunal, är glad över beslutet. Mindre grupper gynnar barnens lärande och utveckling, menar hon. Men också arbetsmiljön.
– Minskade grupper är något vi pedagoger har pratat om i många år så det är klart det är positivt för vår arbetsmiljö. Det blir lugnare, säger barnskötaren Elin Andersson som också är huvudskyddsombud för Kommunal.

Elin Andersson, barnskötare.
Hon jobbar på Hagaängs förskola i centrala Lidköping och är placerad i en småbarnsgrupp. Hon tycker att maxtaket för de små barnen har fungerat bra.
– Större delen av dagen är det max 12 barn i gruppen.
Läs också: Få straffas för stora barngrupper
Camilla Börjesson Jansson är tillträdande områdeschef för förskolan och säger att arbetet med att minska barngrupperna för de äldre barnen kommer att inledas nästa år.
– Det ska genomföras under en treårsperiod så troligtvis börjar vi på några förskolor.
Krävs höjd bemanning
Politikerna har avsatt totalt 22 miljoner 2023 till 2025 för den ökade bemanning som krävs, och för anpassning av lokaler. Det innebär att det inte kommer att bli fler barn per personal.
– Politiken har skjutit till medel för att den bemanning som nu finns per grupp ska finnas kvar, så personaltätheten kommer att öka, säger Camilla Börjesson Jansson.
Läs också: Här finns landets minsta barngrupper
Hur många fler anställda som behöver anställas är ännu inte kartlagt. På många håll i landet har förskolan problem med att rekrytera personal. Det bekymret finns även i Lidköping.
Men enligt Camilla Börjesson Jansson hjälper det att kommunen har en bra personalpolitik. Hon lyfter fram att andelen förskollärare är hög, 60 procent, och att anställda som vill läsa till barnskötare erbjuds internutbildningar.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med vår gymnasieskola och dessutom en vuxenutbildning till barnskötare.