Nej, SD är inte LO-arbetarnas parti. Socialdemokraterna behåller ett starkt stöd i den valundersökning som Arbetet beställt av SVT Valu, uppdelat på facklig tillhörighet hos dem som röstar.

41,2 procent av de LO-anslutna röstar fortsatt på Socialdemokraterna medan Sverigedemokraternas siffror bland LO-anslutna stannar på 27,5 procent.

Naturligtvis är det relativt höga stödet för Sverigedemokraterna i sig alarmerande. SD har i sin arbetsmarknadspolitik fullt ut anpassat sig till Moderaternas arbetarfientliga utspel.

Det SD i stället har profilerat sig på är hatstormar mot politiska motståndare och en mycket tydlig rasistisk agenda där man ställt grupper mot varandra.

Arbetarfientlig politik

Och det här är ytterst alarmerande. För hur kan LO-anslutna rösta fram ett parti som driver en arbetarfientlig politik?

Svaret finns med stor sannolikhet i den marknadisering vi sett av det svenska samhället under en mycket lång tid.

De privatiseringar som genomförts under borgeliga regeringar och som slagit hårt mot LO-anslutna har varit svåra att rulla tillbaka under rödgröna regeringar. Sverigedemokraterna har lyckats kanalisera detta missnöje genom att ställa grupp mot grupp i hatfulla utfall.

Det är en agenda som har fått allt större spelrum i debatten ju närmare valet vi kommit.

Arbetares rättigheter

Den socialdemokratiska rösten, om arbetares rättigheter, om nödvändigheten att stoppa friskolekoncernenas och vårdkoncernernas slakt av vår generella välfärd, och om att hålla samman samhällets invånare och institutioner, måste ovillkorligen ljuda starkare unde de kommande fyra åren.

Det är vad Socialdemokraterna måste visa landets LO-anslutna.