– Valresultat kommer och går, det gör partiledare också.

Christian Sonesson, Staffanstorps mäktigaste moderat, intervjuades på den moderata valvakan och han hymlade inte med att han redan börjat planera Ulf Kristerssons avskedsparty.

Det gör han väl rätt i. Om man får tro SVT:s och TV4:s vallokalsundersökningar så har Moderaterna gjort ett fiaskoval.

Rösträknandet pekar mot samma sak: Moderaterna är för första gången sedan valet 1979 inte det största högerpartiet, inte längre det näst största partiet.

Smickrat högerextremister

Detta trots att man drivit en mycket framgångsrik valrörelse. För Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson har i ett år smickrat och hyllat högerextremisterna och till slut sett till att Jimmie Åkesson blivit störst till höger.

Kristersson har dessutom haft benägen hjälp av Ebba Busch.

För varenda falukorvsring hon viftat med har ytterligare en kristdemokrat blivit Sverigedemokrat. För varenda partiledardebatt där hon teatergråtit om skjutningar och våld har SD vunnit stöd.

Historisk ödesdiger

Busch och Kristersson gick till val på att tämja Sverigedemokraterna. Nu är det Åkesson som håller i piskan. Det är en historisk felkalkyl som kommer visa sig ödesdiger.

Ett parti som – enligt sin egen historieskrivning bildades ur nynazismen – är nu oppositionsledare.

Ett tips i all välmening: Pajasarna som ledde KD och M gör bäst i att lämna cirkusen innan människor som Christian Sonesson släpper lös hela menageriet.