Integration och brott i fokus – jobbfrågor går inte hem i stugorna
Jobbfrågorna lyser med sin frånvaro i debatterna inför valet. Men hur är det i valstugorna? Arbetet kollade med dem som möter väljarna så här på upploppet.
Det blåser kring Sergels Torg. En sverigedemokratisk flagga faller mot marken. Leif Söderström, politiker med uppdrag i Farsta stadsdelsnämnd och äldrenämnden i Stockholms stad, är först på plats vid valstugorna i centrala Stockholm.
– Jag är den av oss som är morgonpigg, säger han och uppmuntrar oss att fota när han pillar av ett annat partis dekaler från något slags valmaterial, det ”händer ofta”.
Fredag. Två dagar kvar till val. De som kommer till den gula trästugan vill ofta veta vilka partiets tre viktigaste frågor är. Han rabblar dem, det här är hans elfte dag han står: kriminalitet, sjukvård och skola.
Många vill också prata stigande elpriser. Jobbfrågorna kommer ju in i allt det där, poängterar han.
– Sjukvård handlar om bristen på personal. Vi utbildade så många och sedan bemannade vi halva Norge. Här i Sverige ville de ha högre lön. Man löste det inte långsiktigt, säger han.
Många är också oroliga för hur de stigande elpriserna ska slå mot jobben. En av foldrarna i stället vid stugan handlar om ”svenska jobb”. Vad är det?
– Alltså svenska jobb, att jobben inte exporteras till låglöneländer.
Containrar i stället för valstuga
Nu för tiden är containrar vanligare än klassiska valstugor. Liberalernas partiledare Johan Pehrson kikar ut från en av dem. Det visar sig vara en fullstor pappersfigur. Till och med extrastor.
– Den är faktiskt längre än han är i verkligheten, säger Fredrik Runesjö, som kandiderar till riksdagen.
– Gissa hur lång han är? säger han och pillar lite på termosmuggen med dekalen ”Nato f*ck yeah” på.
– 1.94?
– Nej, 1,97.
Fredrik Runesjö håller termosmuggen på huvudet och säger ”ungefär så här”. I valet har Liberalerna kört bil med dekalen ”den långa mitten i högerfilen”, med anspelning på partiledarens längd.
Han säger att de unga frågar om jobben. ”Hur ska ni underlätta för att vi ska få jobb?”. Fredrik Runesjö och Liberalerna tycker att politiken måste underlätta för företagen. Han berättar om flera jobbförslag. De vuxna som kommer pratar skola och integration, och hur partiet vill lösa energikrisen.
– Vi vill sänka elskatten.
Svenonius med livvakter
I containern bredvid Liberalernas dyker Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) upp med vad som ser ut som två livvakter. För många har hon blivit ansiktet utåt för det som inte fungerar med vården i Stockholm.
– Jag åker runt mellan olika platser. Nu är jag här en timme, och kommer från Spånga där jag pratat med väljare.
Vad pratar de om?
– Väldigt många pratar om elpriserna och om otrygghet. Om sin rädsla att utsättas för rån. En hel del pratar också självfallet om vården och utbyggnaden av kollektivtrafiken.
Vilket ansvar känner du för larmen om dålig arbetsmiljö i vården?
– Jag känner självfallet ett stort ansvar för hela hälso- och sjukvården och för att våra anställda ska få en bra arbetsmiljö.
Hon berättar om flera saker hon gjort för att få till en bättre arbetsmiljö. Men tillägger att hon inte kan bestämma allt utan att mycket måste ske ute på arbetsplatserna. En skolelev kommer fram och frågar vad hon tycker om kärnkraft och Irene Svenonius börjar prata om ett klimatsmart Stockholm.
S: 2014 pratade alla jobb
Två containrar bort blåser den röda kepsen av socialdemokraten Ulla Sjöberg, som troligen får sitta i kommunfullmäktige även nästa mandatperiod. Ett barn kommer förbi och hämtar upp en knapp i skålen.
Ulla Sjöberg har stått så här i många valrörelser.
– 2014 pratade man nästan bara om jobben. Nu är det kärnkraft, vindkraft, poliser och gängkriminalitet, säger hon och funderar på varför jobbfrågorna var så stora då.
Många vill också prata om ”de där som kom till Sverige och som inte jobbar”. Frågorna går in i varandra.
– Sen finns det de mest udda frågorna, säger hon och ber att få fundera en stund på den mest udda.
Bollar avgör viktigast fråga för V
Rör med bollar. Så tar Vänsterpartiet tempen på vilken fråga som är viktigast. Fram till 14-tiden är det nästan bara skolklasser här, berättar partimedlemmen Paulo Turnell som svarar på frågor i dag. En ung kille öser ner färgglada klot i röret som det står ”jobb” på.
Många barn har färdiga frågor på ett papper. ”Vilken är den viktigaste frågan för ert parti?”
Efter 14 kommer de vuxna.
– De är inte osäkra utan mer trötta på politiken generellt, säger Paulo Turnell.
Nu kommer socialdemokraten Ulla Sjöberg på den mest udda fråga hon får. Udda, men verkligen inte en ovanlig fråga bland barnen.
– De frågar ”Vem tycker du är snyggast av partiledarna”?
Vad brukar du svara?
– Nej, jag utgår ju inte från hur någon ser ut. Vad har det för betydelse för valrörelsen?