Hårdare straff, minskad invandring och jobbsatsningar. Ibland kan partierna verka förvillande lika i valrörelsen. Men hur skiljer de egentligen sig ifrån varandra i sin kommunikation.

Arbetet har sökt igenom alla valmanifest (och Vänsterpartiets valplattform då partiet inte har något manifest) efter ord som bara förekommer hos just det partiet och inte i något av de andra manifesten.

Resultatet blev ordmoln som du kan klicka runt mellan för att se ord som Socialdemokraternas ”marknadsexperimenten”, Sverigedemokraternas ”återvändandearbete” eller Vänsterpartiets ”arbetstidsförkortning”.

Här är partierna helt unika

Klicka på pilarna eller partibeteckningen för att byta parti.

Ser man till valrörelsen i stort kan det ibland kännas som att brott och straff har tagit det mesta av fokuset. Men slår man ihop alla partiers valmanifest och listar de vanligaste substantiven är det faktiskt ”barn” som kommer allra högst upp.

”Välfärden” hamnar på elfte plats och ”vård” på tolfte. Först på 19:e plats kommer ordet ”brott”.

Alla partiers valmanifest tillsammans