Skolan är i behov av stora reformer för att få bukt på marknadsskolans avarter. Det vill så väl elevorganisationer, lärarfack, forskare och svenska folket. Trots detta försvarar de högerkonservativa vinstuttagen i skolan till 100%. För att rädda svensk skola från marknadens altare oavsett valresultat kräver det socialdemokratiska studentförbundet en folkomröstning om marknadsskolans framtid.

Dagens unga hårt drabbade

Vi är generationen som fick verka i den experimentverkstad som skapades när Moderaterna gjorde svensk skola till en marknad där det blev det fritt fram att starta skolor och tjäna pengar på dem efter eget tycke. En skola som drivs för att tjäna pengar sätter elever i baksätet medan vinstprognoser och riskkapitalister tillåts hålla i ratten. Vi som är födda på 90-talet har under hela vår skoltid upplevt alla marknadsskolans negativa konsekvenser.

På skolmässor lockades vi med gratis datorer och resor. I elevkretsar diskuterades det vilken skolkoncern som det var lättast att få höga betyg i. När vi mådde dåligt fanns det varken skolsköterska eller kurator på plats eftersom skolkoncernen prioriterade vinst framför elevhälsa. Begrepp som kunskap och bildning har fått stå tillbaka, istället ligger fokus på börsintroduktion, utdelningar och bonusar.

Vi har fått nog. Vi vill inte att våra framtida barn ska växa upp i ett samhälle där betygen inte sätts likvärdigt för alla, där kunskap saknar sitt värde och där den psykiska ohälsan ökar.

Både folket och experterna är emot

Det är inte bara vi i det socialdemokratiska studentförbundet som ser problemen med marknadsskolan. Det gör också elevorganisationerna, lärarfacken, forskningen och svenska folket delar vår kritik. Hela åtta av tio väljare vill få bort marknadsskolan. Men  ändå vägrar de högerkonservativa partierna att lyssna på svenska folket.

Under de senaste månaderna har det blivit uppenbart att det finns mycket täta kopplingar mellan de partier som försvarar dagens friskolesystem och friskolelobbyn. Moderata statssekreterare som drev genom friskolereformen har blivit mångmiljonärer på att starta och äga friskolor. Liberalerna fyller tunga tjänstemannauppdrag genom att rekrytera från Friskolornas riksförbund.

Kunskapsskolans grundare och vinstlobbyisten Peje Emilsson berättar öppet om hur han skickar uppmuntrande sms till moderatledaren när han tycker att denne har varit “duktig”. 

Inför valet 2014 var Sverigedemokraterna mot vinster i välfärden. Men efter uppvaktning från välfärdslobbyn med dyra bjudmiddagar svängde partiet och idag är de en av marknadsskolans största försvarare.

Högern lyssnar på lobbyister

Det är uppenbart att de högerkonservativa lyssnar mer på betalande lobbyister än sina väljare. Därför får vi aldrig någon förändring. 

Opinionsmätningar visar att det är väldigt jämt mellan de som stöttar Magdalena Andersson respektive Ulf Kristersson i riksdagsvalet. Om den högerkonservativa sidan vinner kommer svensk skola med all sannolikhet att bli än mer marknadiserad och segregerad.

Tillslut kommer de vinstdrivande skolkoncernerna att vara så stora att de är “too big to fail”. Svenska folket kommer aldrig få tillbaka kontrollen, fastän det borde vara vi som styr över skolan snarare än lobbyister och vinstdrivande skolkoncerner. 

För oss S-studenter är utbildningsfrågorna helt centrala. Vi vet vad skolan betyder för samhällets långsiktiga utveckling. För oss är svensk skola som helhet “too important to fail”.

Därför kräver det socialdemokratiska studentförbundet att svenska folket på riktigt får säga sitt om marknadsskolan genom en folkomröstning, vars utfall måste vara bindande för Sveriges riksdag att följa. 

Vi som har genomlevt svensk marknadsskola är redo att kampanja för en bättre skola där kunskap och bildning står i fokus. Svensk skolas framtid är för viktig för vårt land för att låta enstaka lobbyister och skolkoncernsdirektörer bestämma över den. Låt folkviljan få komma till tals i en folkomröstning! Vi och dagens unga har verkligen ingen tid att förlora.