Med knappt tre veckor kvar till valet är högersidans politiska strategi övertydlig: de talar osanning både om Sverige och om vad Socialdemokraterna vill framåt. Det är verkligen angeläget att kolla igenom verklighetsförankringen bakom några av Moderaternas mest spridda påståenden.

Moderaterna påstår: 700 000 utrikes födda är inte självförsörjande

Sanningen är: Med Moderaternas sätt att räkna är närmare en och en halv miljon inrikes födda eller födda i Norden inte heller ”självförsörjande”. De räknar nämligen på ett sätt som omfattar studerande, sjuka, funktionsnedsatta, ofrivilligt deltidsarbetande med låg lön, tillfälligt arbetssökande och föräldralediga – och människor som lever på kapitalinkomster!

Tillsammans utgör dessa kategorier cirka hälften av de 700 000 människor som Moderaterna pekar ut. Och Moderaterna föreslår att många av dessa ska bli ännu fattigare. Inte de med kapitalinkomsterna såklart. De ska få skattesänkning.

Moderaterna påstår: Sverige har lägst tillväxt i hela EU

Sanningen är: Att länder som helt stängde ned sina ekonomier under pandemin 2020/2021 nu har hög tillväxt under 2022 när ekonomin öppnat igen är inte förvånande. Sverige var bland de länder som ekonomiskt klarade coronakrisen under 2020 och 2021 bäst och våra tillväxttal ser därför mindre ut år till år. Alternativet hade varit sämre. Hade Moderaterna hellre sett större ekonomisk tillbakagång under pandemin?

Vi har inte världens högsta skatter

Moderaterna påstår: Sverige har världens högsta skatter

Sanningen är: länder som Belgien, Frankrike och Danmark har högre skattekvot än Sverige medan Mexiko, Colombia och Chile har lägst skattekvot bland OECD-länderna. Det är rätt enkelt att se att det är de länder med högre skattekvot som bäst klarar av att skapa trygghet, goda livschanser och bra företagsklimat.

Moderaterna påstår: Socialdemokraterna kommer höja fastighetsskatten med 21 000 kronor per år för en vanlig tvåbarnsfamilj

Sanningen är: Socialdemokraternas kongress och partiledning har sagt nej till en fastighetsskatt. Jag vet, för jag var en av dem som kämpade för ett annat utfall på kongressen. Och inte ens vi som kämpade för en ny, modern och rättvis fastighetsbeskattning kom upp i de siffror som Moderaterna använder för vanliga barnfamiljer.

Moderaterna påstår: Socialdemokraterna kommer halvera ränteavdraget för en vanlig barnfamilj med 15 000 kronor per år

Sanningen är: det är oklart hur Moderaterna kommit fram till detta då Socialdemokraterna inte föreslagit något halverat ränteavdrag. Bland de partier som haft avtrappade ränteavdrag i sina budgetförslag senast i höstas återfinns istället Kristerssons samarbetspartier KD och SD.

Moderaterna påstår: Att de ska få ordning på Sverige

Sanningen är: segregation, bostadsbrist, långtidsarbetslöshet och organiserad kriminalitet är allvarliga samhällsproblem. Det behövs inte några som helst överdrifter eller rena osanningar för att övertyga någon socialdemokrat om det.

Förleds inte av Kristerssons siffror

Endast en kraftfull socialdemokratisk politik med stark facklig organisering, ekonomisk politik för full sysselsättning, generella välfärdssystem, avveckling av marknadsskolan, envetet socialt arbete, social bostadspolitik, aktiv arbetsmarknadspolitik och en levande folkrörelsedemokrati kan ytterligare förbättra tryggheten, folkhälsan och ekonomin i landet.

Sverige kan bättre än att förledas av Ulf Kristerssons vilseledande siffror, rena lögner om oss Socialdemokrater och urusla förslag som skulle göra fattiga och utsatta människor ännu fattigare och ännu mer utsatta.