Arbetet Global
Arbetet Global – fackliga utrikesnyheter från hela världen

De kallar det att ”lägga tangatrosan på hyllan”.

I år kan 20 argentinska sexarbetare mellan 50 och 70 års ålder pensionera sig tack vare en insamling från deras fackförbund Ammar. Pengarna kommer från en kampanj för arbetarrättigheter för sexsäljare.

Varken att köpa eller sälja sex är olagligt i Argentina, men det definieras inte som arbete. Prostitution ses som en form av förtryck och utsatthet, ungefär som i Sverige.

Ammars medlemmar kallar sig däremot arbetare och anser att förtrycket och utsattheten beror på att samhället dömer dem och att de inte kan tjäna pengar vitt och därmed få banklån, hyreskontrakt, sjukförsäkring, föräldrapenning och pension. 

Det är förstås motsägelsefullt att de alls har ett fackförbund – vad är kriterierna för att bli medlem och vem är motpart?

Ammar skulle kunna kallas en lobbygrupp, men är trots allt med i landets näst största fackfederation CTA där organisationen också har sitt kontor ihop med metallare och handelsanställda.

Det är förstås motsägelsefullt att de alls har ett fackförbund – vad är kriterierna för att bli medlem och vem är motpart?

En viktig fråga är vem Ammar representerar.

Under pandemin var vi ett gäng som lagade mat av insamlade råvaror i en väns igenbommade restaurang och delade ut till behövande. Två gånger i veckan besökte vi en grupp äldre transkvinnor som bodde i ett nergånget gammalt hotell med en växande hög soppåsar i det tomma hisschaktet. 

De flesta av dem levde av prostitution, fram tills nyligen den enda försörjningsmöjligheten för de flesta transpersoner. Med utegångsförbud och covid-skräck försvann deras inkomster och det lilla de skrapade ihop gick till droger.

Vi blev alltid mötta i dörren av kvinnorna, som tog plastlådorna ur händerna på oss och glufsade i sig halvljum köttgryta stående i korridoren. Flera var kroniskt sjuka men undvek vården därför att de blev illa behandlade. En av dem dog i aids i fjol.

Det är svårt att se hur möjligheten att fakturera och betala skatt hade löst något av deras problem.

Flera var kroniskt sjuka men undvek vården därför att de blev illa behandlade. En av dem dog i aids i fjol.

Andra bekanta som säljer sex ser sig som företagare.

Tina, en ung transtjej från landet, reste till Europa så fort hon opererat brösten med planen att tjäna ihop så mycket som möjligt på ett par år för att säkra sin framtid. Hon har investerat i en väskfabrik och tvättar på så sätt sina inkomster vita.

35-årige Lauti från Buenos Aires fakturerar det han kan som massage och betalar in motsvarande F-skatt. När jag frågar vad han tycker om Ammars pensionskampanj säger han: 

– Har du inte märkt att formellt arbete inte är det normala i det här landet? Majoriteten av befolkningen jobbar svart. Det finns ingen tillit till skyddsnäten och pension är något många tänker på först när det är dags. Det är inte bara vi horor som behöver fungerande socialförsäkringar, utan alla.