Missnöje och medelklassidyllen är i fokus när Ebba Busch talar i Almedalen. Med hårda kängor mot vänstern, kriminalitet och löften om en stärkt tandvård räknar hon självsäkert upp regeringen och de grön-rödas misslyckanden utan eget ansvar.

Ebba Busch anklagar Magdalena Andersson för att ha plagierat hennes tidigare tal och utspel.

Detta ter sig minst sagt märkligt då hon själv gör det samma när hon både pratar om att ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen” och konstaterar att ”Sverige kan bättre”.

I samma veva vädjar hon till både center- och sosseväljare att rösta på en borgerligt ledd regering i september. Genom skräckhistorier om hur lands- och glesbygdskommuner betalar för höga priser på diesel och med löften om att förstatliga vården verkar hon fast besluten om att bli det nya bondepartiet.

Vården ska förstatligas

Färre vårdplatser och längre vårdköer. Att Kristdemokraterna styr i 13 av Sveriges 20 regioner verkar kvitta, allt är regeringens fel. Ändå ska vården förstatligas. Ett förstatligande som glesbygdskommunerna i synnerhet motsätter sig.

Ebba Busch talar om att det mullrar i bygderna. Vad som faktiskt efterfrågas verkar sekundärt. Och varför skulle politiker i Stockholm kunna leverera bättre vård än de som bor, lever och verkar där vården nyttjas?

Busch erkänner i sitt tal att politiken inte kan skapa det hon allra mest bryr sig om; en Svenssonidyll.

Kanske förstår hon att det inte lämpar sig att tvinga människor in i hennes väldigt snäva bild av vad som är ett lyckat samhälle. I en liberal demokrati anstår det nämligen vem som helst att leva sitt liv hur den vill.

Busch: S häcklar medelklassen

Hon påstår att Socialdemokraterna häcklar medelklassen. Men det är Ebba Busch som häcklar modern musik och kultur, att äta på trendiga krogar och att söka en tillvaro bortom den hon anser vara den korrekta kulturen. Vilka tror hon konsumerar detta?

Ihop med de integritetskränkande insatser inom det rättspolitiska området avslöjas ändå vilka som får plats i Kristdemokraternas Sverige och vilka som även framöver kommer att avfärdas som social paria.

Om Ebba Busch får bestämma blir det inga nya lägenheter. Som hon uttrycker sig finns det ingen annan slutsats att dra än att hon verkligen hatar flerfamiljshus och ser dem som ett direkt hot mot sin Svensson-idyll.

Och givetvis stämmer det att en stor del av Sveriges befolkning vill bo i småhus. Men inte alla.

Då kan du inte räkna med KD

Men det förstås, vill du inte ha bil, hus eller kärnfamilj så kan du inte räkna med Kristdemokraterna.

Och vad de människor som saknar bostad, arbete eller ekonomiska resurser ska ta sig till förblir okommenterat. Ska du flytta hemifrån? Var ihop och köp hus. Familjen är ju, trots allt, det viktigaste…

Eliten får sig absolut en känga (de har råd att gå till tandläkaren och kan köpa vård utomlands) men i Kristdemokraternas Sverige får en stor del av vanligt folk ingenting.