Svensk uppfinnare

Den moderna tumstocken uppfanns av en svensk. Hilmer Kollén uppfann lederna som gör att en lång tumstock kan vikas ihop. Han grundade Svenska Mått och Tumstocksfabriken i Stockholm 1883 och hans konstruktion används än i dag.

Redan de gamla sumererna…

Den äldsta mätstaven vi känner till hittades vid en utgrävning i den sumeriska staden Nippur i nuvarande Irak. Den är tillverkad av en kopparlegering och tros vara cirka 4 670 år gammal.

Franskt mått

Att vi mäter saker i meter är ingen självklarhet. Metersystemet infördes efter franska revolutionen 1789 och spred sig över världen. 1875 beslutade Sveriges riksdag lämna de gamla längdmåtten tum, fot och aln och efter en tioårig övergångsperiod mellan år 1879 och år 1888 infördes metersystemet.

Varför tumstock och inte centimeterstock?

När tumstocken uppfanns i slutet av 1800-talet tänkte fortfarande många i tum i stället för centimeter. Därför löper graderingen i tum traditionellt parallellt med centimeter på tumstockar. Så att alla ska hänga med helt enkelt.

Modern laser

I dag finns elektroniska avståndsmätare som kan ersätta tumstockar och linjaler. Mätningarna görs då med hjälp av laser.

Rekordfel?

85 centimeter fel hamnade en nygjuten betongplatta vid ett storbygge i Eskilstuna 2017. Byggföretaget tvingades riva upp allt igen eftersom de bröt mot detaljplanen. Kostnaden blev 1,7 miljoner kronor. ”Det är väldigt olyckligt och lite genant också”, sa projektledaren till Eskilstuna-Kuriren.