Redan de gamla grekerna

De äldsta väckarklockorna var vattenur i antika Grekland. De första mekaniska väckarklockorna tillverkades troligen på 1200-talet. De väckte munkar till bönestunder och fungerade ungefär som våra äggklockor som ringer efter en viss tidsperiod. 

Väckning 04:00

Amerikanen Levi Hutchins uppfann en av de första väckarklockorna för privat bruk. Det fanns bara en hake – den ringde bara 04:00. Fransmannen Antoine Redier tog patent på den första väckarklockan med ställbart alarm 1847, och några årtionden senare började väckarklockor massproduceras.

Kom i tid

De flest kommer någon gång för sent till jobbet för att de missat väckarklockans alarm. Men om det sker ofta är det dags att byta väckarklocka. Upprepade sena ankomster kan nämligen vara skäl för uppsägning. 

Ljus och vibrationer

Numer används inte bara ljudsignaler. Klockor som väcker med ljus är populära. För svårväckta, eller hörselskadade, finns också alarm med vibrationer i plattor som placeras i sängen.

Bonusvila

Nio minuter är den vanligast snooze-tiden. Tiden valdes på 1950-talet för att tio minuter skulle vara för långt, och för att nio passade med standardkugghjulen i mekaniken. Enligt modern forskning blir man inte piggare av att snooza, men väldigt många gör det ändå.

Mer vardag än lyx

Medan armbandsur blivit statussymboler som kan kosta åtskilliga miljoner kronor, är väckarklockor mer vardagliga bruksföremål. Många skippar också både väckarklocka och armbandsur numer och låter mobilen hålla tiden. 

Källor: Tekniska museet, Wikipedia, Populär Historia