176 000

Husvagnar var i trafik i Sverige vid årsskiftet 2021/2022. Till det kommer runt 100 000 husvagnar som var registrerade som avställda. Husbilar har växt i popularitet de senaste åren, men ligger fortfarande långt efter husvagnarna i antal. Vid årsskiftet fanns knappt 14 000 husbilar i trafik 72 000 avställda.

Jobbhem

Många som jobbar på annan ort än hemorten, till exempel i bygg- och anläggningsbranschen, bor i husvagn under arbetsveckorna. De ska ha bra boende i eget rum med bland annat möjlighet att laga mat och tvätta, enligt kollektivavtal. Byggarbetare som bor i husvagn ska ha dusch, toalett och minst ett gemensamhetsutrymme i närheten. 

Från häst till motor

Människan har länge bott på hjul. De tidiga bostadsvagnarna drogs av hästar och den första bildragna husvagnen ska ha byggts i slutet av 1890-talet i USA. I Sverige startade de stora tillverkarna Kabe, Polarvagen och Cabby sin serietillverkning några år strax före och efter 1960. 

Försäljningstopp

1976-1979 var toppår för husvagnsförsäljningen. Då registrerades mellan 13 000 och 14000 nya husvagnar årligen. Även i slutet av 1980-talet rullade många nya vagnar ut på de svenska vägarna. Förra året registrerades 4 269 nya husvagnar och 6 324 husbilar.

Trygghet…

Förra året registrerades 15 457 000 gästnätter på svenska campingplatser. Husvagnen är det populäraste boendet som stod för 68 procent av gästnätterna. Bara 4 procent av gästerna på campingplatserna bodde i tält.

…eller frihet

Om väljer bort välordnade campingplatser och vill bo i naturen ska du veta att det inte är tillåtet att köra med husvagn i terräng, vilket i princip all naturmark räknas som. På avfarter till enskilda vägar kan du dock stå enskilda dygn. På de flesta rastplatser får du stå i högst 24 timmar på vardagar. 

Källor: Byggnads, Naturvårdsverket,  SCR svensk camping, Trafikanalys, Husvagnsbranschens riksförbund