Så funkar tvålen

Vattnets ytspänning håller ihop vattenmolekylerna. Men tensider som finns i tvål minskar ytspänningen och gör så att vattnet kan skumma. Smutspartiklarna kan röra sig fritt i vattnet och kan därefter lätt sköljas bort.

Så tvättar du rätt

För att undvika smittspridning är det viktigt att händerna verkligen blir rena vid tvätt. För det krävs tvätt med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder. Folkhälsomyndighetens råd är att alltid tvätta händerna när du varit ute, när du ska äta, laga mat och efter toalettbesök.

En gammal såpa

Det har gått 5 000 år sedan såpan, tvålens föregångare, uppfanns i Mesopotamien. Tidigare användes också sand, aska, pimpsten och olivolja för att hålla sig ren. Under 1800-talet startade de första tvålfabrikerna och i slutet av århundradet började tvålen bli allt mer vanlig i hushållen.

Fett + lut = rent

Tvål är resultatet av den kemiska reaktion som uppstår när någon slags fett kokas ihop med natriumhydroxid, lut. Då omformas oljans fettsyror och bildar tvål. 

Skumtvål – ingen skum tvål

På senare år har skumtvål blivit vanligt i offentliga miljöer. Undersökningar visar att skumtvål, som ofta finns i automatiska dispensrar, sparar vatten och täcker ett större område av handen per dos. Det ger en mer effektiv handtvätt.

Bra för magen

Risken att drabbas av diarrésjukdomar minskar med runt 50 procent om man regelbundet tvättar händerna med tvål och vatten.