En arbetskamrat till den omkomne mannen hade kört fram en stor bal hö på en lastare och mannen skulle skära av banden som höll ihop balen.

Men under arbetet lossnade plötsligt det redskap, en så kallad ströare, som balen låg i. Ströaren föll ner över mannen och dödade honom.

Åklagaren har hävdat att de sprintar som skulle säkra att ströaren satt fast inte hade gått in ordentligt i sina fästen. Konstruktionen var nämligen ett hemmabygge där passningen mellan sprint och fäste inte var särskilt god (det ”diffade 25 millimeter”, skriver åklagaren i stämningsansökan).

Hade arbetsgivaren gjort en riktigt kontroll av hur allt var monterat, och sett till att sprintarna och hålen på fästet låg helt i linje med varandra, så hade olyckan troligen aldrig inträffat, ansåg åklagaren.

Stämt för arbetsmiljöbrott

Åklagaren hade därför stämt arbetsgivaren för arbetsmiljöbrott, och också begärt att hans firma skulle betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Domstolen håller med om att konstruktionen av redskapsfästet medförde ”en klart förhöjd risk” att redskapet inte satt fast ordentligt. Troligen hade det suttit osäkert många gånger tidigare. Det här kan mycket väl vara orsaken till olyckan, enligt tingsrätten i Lund.

Men det går inte att helt utesluta andra orsaker, heter det i domen, som föll i går, tisdag.

Föraren som körde lastaren kan till exempel ha glömt att aktivera låsningen, eller aktiverat den för tidigt, så att sprintarna skjutits ut utanför hålen i fästet.

I förhör direkt efter olyckan, som inträffade i juni 2018, sa föraren att han hade kollat att redskapet satt fast ordentligt (genom att trycka redskapet i marken). Men nu är han inte så säker längre.

Ansvar för arbetsmiljön

Arbetsgivaren frias alltså. Det var, som tingsrätten uttrycker det, inte ”ställt utom rimligt tvivel” att olyckan berodde på brister i arbetsmiljön, i det här fallet monteringen av redskapsfästet.

Den förolyckade mannen var inte anställd, men arbetade på gården för att betala av en skuld till arbetsgivaren.

Därmed var han ”arbetstagare”, och arbetsgivaren hade ansvar för hans arbetsmiljö.