Konceptkoordinator Elin Ljungberg bättrar på Josefine Lejons smink utanför spökhotellet Gasten. Dragan Josic är redo att skrämma besökarna, i sin roll som insektsletaren Lennie.

Varje år tar Liseberg i Göteborg emot runt tre miljoner besökare.

Varje morgon före öppningsdags ser nöjesparkens anställda till att göra allt redo för att ta emot den myriad av människor som snart ska gå in genom vändkorsen.

– Det är en himla aktivitet innan parken öppnar. Först ser man bara en tom park, men när man går runt och tittar ser man folk som jobbar för fullt, berättar Maja Kristin Nylander som tidiga morgnar i maj-juni följt arbetet här via sin kameralins.

– Allt måste ske innan portarna öppnar, sedan ska det vara tipp topp, konstaterar hon.

Mekaniker kollar säkerheten

En av de anställda som inte bara fastnat på bild utan även på Maja Kristin Nylanders näthinna är mekanikern Fredrik Nylund som kollar säkerheten på karusellerna, berg- och dalbanorna och de andra åkattraktionerna.

– Han gör det där jobbet varje dag, men är fortfarande så entusiastisk!

Detsamma gäller trädgårdsmästaren Håkan Karlsson. Växterna och blommorna på Liseberg kräver ständig omvårdnad.

Varje år handlar det exempelvis om att byta ut tiotusentals vårblommor till sommarblommor.

– Det krävs ett helt arbetslag på 12–15 personer bara för att sköta det, berättar Maja Kristin Nylander.

400 tillsvidareanställda

Enligt Liseberg behövs 400 tillsvidareanställda för att hålla allt i ordning och i gång.

Därutöver runt 2 400 säsongsanställda. Det är inget litet maskineri att driva Liseberg som dessutom fyller hundra år nästa år. 

Introtext: Lena Hennel

Underhåll(ning)

Mekanikern Fredrik Nylund gör dagligt underhåll på attraktionerna. Här kontrollerar han lyftanordningen inuti Högspänningen som tar besökarna högt upp. ”Jag gillar att ta isär saker och se hur de fungerar och det får jag ju göra i mitt jobb.” Och trots sjutton år som anställd tycker Fredrik Nylund fortfarande att det är kul att åka med själv.

Blomstermålning

”Att få vara ute är det som gör jobbet. Att få sätta ihop alla dessa blomster är som att måla en tavla.” Trädgårdsmästare Håkan Karlsson har arbetat på Liseberg sedan 1989. På försommaren består arbetet av att byta ut alla 30 000 vårblommor till sommarblommor.

Renhållning

”Jag brukar tänka på vår arbetsuppgift som ett omvänt lagerarbete i stället för sophämtning. Vi plockar tillbaka allting”, säger Filippa Richardsson, som städar i parken när den är stängd. Hon använder både lövblås och sopmaskin. Ibland besöker hon Liseberg efter jobbet: ”Då kan man inte undgå att se när andra inte plockar upp efter sig.”

Kontroll

Linnea Bergström, säsongsanställd teknikmedarbetare, kontrollerar att givarna sitter där de ska på Kaninlandsbanan. Här åker besökarna i fantasifulla fordon högt över markytan med utsikt över Lisebergs Kaninland, ett område för de yngsta.

Attraktionsledare

”När jag var liten hade jag guldpass i åtta säsonger på Liseberg. Jag åkte jämt.” Michael McGuinness är i dag arbetsledare för attraktionerna i parkens västra halva (här bergochdalbanan Balder). Han utbildar personal och ser till att allt flyter på med operatörerna på varje attraktion. Det kan tyckas vara en pojkdröm som blivit sann, men i dag åker han sällan på fritiden. ”Det blir lite för mycket.”

Parkens mage

”Vi är en del av parken. Det känns som en viktig del.” Robert Walser Lindberg och Julia Larsson arbetar på nöjesparkens centrallager. Under högsäsong är lagret bemannat nästan dygnet runt och har då 40 anställda. Här för­varas parkens mat, vinster, gosedjur, godis och mycket mer. Varje år tar lager­arbetarna emot och kör ut sammanlagt 600 ton choklad.

Skräckbygge

”För mig är tiden när man sitter framför spegeln och sminkar sig också tiden då jag går in i karaktären. Det är så häftigt att jobba tillsammans med andra här och bygga upp ett helt hus av skräck”, säger Josefin Lejon, anställd aktör på spök­hotellet Gasten. Under säsong jobbar 60 personer med att skrämmas. Vissa har teaterutbildning, andra är självlärda. Alla som börjar på Gasten får gå en skrämselutbildning först. Josefin Lejons karaktär är den arga servitrisen Siri Bratt.

Liseberg – snart 100 år

Namnet: Marken ägdes av en köpman vars fru hette Elisabeth, men kalldes Lisa. Han döpte området till Lisas berg som sedan blev Liseberg.

Ursprung: I samband med att Göteborg firade sitt 300-årsjubileum 1923 öppnade en tillfällig nöjespark. Succén med 800 000 besökare under en månad gjorde att parken permanentades.