I maj får medlemmarna i Kommunal sin nya lön. För många av medlemmarna kommer påslaget som en kalldusch. Löneökningen är nämligen förnedrande liten. 

När kollektivavtalet slöts i november 2020 kunde få föreställa sig att pandemin fortfarande skulle hålla sitt grepp om oss 2022. Inte heller kunde någon förutse Rysslands anfallskrig mot Ukraina och den galopperande inflation som kom i krigets spår. En löneökning på 380 kronor är i realiteten därför en reallönesänkning i rådande läge.

I snart två år har medlemmarna i Kommunal arbetat i pandemins yttersta front under stora påfrestningar. Vi har inte kunnat arbeta hemifrån utan tvärtom har majoriteten rest med kollektivtrafik i rusningstid för att komma till arbetet. På underbemannade arbetsplatser har välfärdsarbetarna utsatts för ytterligare smittorisk.

I två år har många arbetat i full skyddsutrustning andra verksamheter har tvingats arbetat utomhus i ur och skur.  När vi äntligen började se ljuset i tunneln kom omikron.

Höll benhårt på minsta löneutrymme

I löneförhandlingen 2022 visade Stockholms stad tydligt hur de värdesätter medlemmarna i Kommunals arbetsinsats. En arbetsinsats som ligger långt över vad vi normalt förväntas, och är anställda att utföra. De höll benhårt fast vid det minsta löneutrymmet som kollektivavtalet krävde. Blygsamma 380 kronor, plus ett extra utrymme på 0,3 procent riktat till yrkesutbildad personal.

Stockholms stad gjorde ett överskott 2021 med 4,1 miljarder samtidigt som personalen gick på knä. Staden hade som arbetsgivare råd och, faktiskt moralisk skyldighet att höja lönerna rejält i år. De valde att låta bli.

Vi representerar drygt 11000 medlemmar i stadens verksamheter. I löneförhandlingarna krävde vi att arbetsgivaren i årets löneöversyn skulle höja löneutrymmet till minst 600 kr, det minsta våra medlemmar borde kunna förvänta sig efter två år med otroligt hög arbetsbelastning. Det sa arbetsgivaren Stockholms stad nej till.  

Vi försökte även på andra sätt att öka lönerna för medlemmarna. Alla förslag bemöttes med argument som “avtalat är avtalat”.

Stockholms ovilja visar Kommunals värde

Arbetsgivarens ovilja att på något sätt och vis kompensera medarbetarnas arbetsinsats tycker vi tydligt visar hur lite medlemmarna i Kommunal värda i deras ögon. I andra kommuner i Stockholms län har man agerat annorlunda.

I exempelvis Nacka,  Botkyrka och Norrtälje har de höjt potten för att visa att de värdesätter sina arbetare inom kommunal verksamhet. Region Stockholm ska ge medarbetarna en engångssumma på 10 000 kronor och 4 extra semesterdagar. 

Vi finner det anmärkningsvärt och beklämmande att vår kommun Stockholm Stad, som som säger sig ha ambitionen att vara Sveriges bästa arbetsgivare, inte värdesätter de kommunala arbetarna mer. Arbetare som gav sitt allra yttersta för att stadens verksamheter skall fungera under pandemin. 
 
Hur tänker Stockholm Stad att de skall attrahera ny personal samt behålla arbetarna inom vård, skola, omsorg och alla andra verksamheter när de så tydligt visar att vårt arbete under krisåren inte är värt mer än 380 kronor?

Fackliga representanter för Kommunal Stockholms län: 

Erica Stenung  Hägersten Älvsjö sdf 

Ulf Bjerregard                         Södermalm sdf 

Gisela Norrman                       Socialförvaltningen  

Lowe Iwman Anderzon           Socialförvaltningen 

Charlotte Andersson              Hägersten Älvsjö sdf 

Anna-Carin Hill                       Skärholmen sdf 

Anette Pettersson                  Kyrkogårdsförvaltningen 

Marika Eriksson                       Hägersten Älvsjö sdf 

Maria Hagman                       Farsta sdf 

Eva Forss                               Farsta sdf 

Anne Sulkanen                        Enskede- Årsta -Vantör sdf 

Carina Lemon Allstrin             Farsta sdf 

Zekiye Gülen Thompson        Hässelby-Vällingby sdf 

Riita Eddib                               Rinkeby-Kista sdf 

Mattias Elverljung                   Norrmalm sdf 

Anette Dordevic Cerovec       Tensta sdf 

Hamid Ataie                             Östermalm sdf 

Laila Bergsmark                     Bromma sdf 

Peter Olsson                          Kungsholmen sdf 

Lena EricsonHöier                  Kungsholmen sdf  

Lovisa Sundman                      Utbildningsförvaltningen 

Malin Appelqvist                    Arbetsmarknadsförvaltningen 

Magnus Sundin                      Fastighetsförvaltningen, Trafik- Kulturförvaltning 

Linda Runcrantz                      Idrottsförvaltningen 

Lena Svanberg                       Utbildningsförvaltningen 

Kommunal Stockholms län kommer att stå utanför Kommunfullmäktiges nästa sammanträde. Manifestation är planerad att hållas utanför stadshuset i Stockholm måndag 30/5 kl. 17:00.