Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Postnord och Citymails kvinnor ska våga ta mer plats

För första gången sedan pandemin har det kvinnliga nätverket inom Postnord och Citymail samlats. Målet är att stärka deltagarna så att de vågar ta mer plats och ansvar.

I två dagar har det kvinnliga nätverket inom posten träffats på Lidingö utanför Stockholm, både gemensamt och uppdelade efter bolag.

Från Citymail var sex kvinnor på plats, inräknat Sofi Vestling som är vice klubbordförande i Seko Citymail och organisatör för det kvinnliga nätverket där. Hon har varit med sedan starten.

– Poängen är framför allt att kunna prata fritt, att ingen känner sig begränsad. Här vågar alla ställa frågor. Det är ett öppet forum och ett bra sätt att stärka varandra, säger Sofi Vestling.

Trygga anställningar ett krav

Nätverket inom Citymail diskuterade problem i jobbet för att arbeta fram avtalsyrkanden inför avtalsrörelsen.

Sofi Vestling, Citymail

Sofi Vestling, vice klubbordförande i Seko Citymail.

Deltagarna tog upp mängder av områden: Behov av bättre tekniska hjälpmedel, högre friskvårdsbidrag så att det faktiskt utnyttjas, regelbundna hälsokontroller, bättre löner så att anställda inte jobbar över för att få Ob-ersättning och färre behovsanställningar.

– Trygga anställningar är en viktig fråga att driva. Nu blir det mer och mer behovsanställda som jobbar på timmar. Det blir otryggt för dem, och vi som är ordinarie måste hjälpa till och ta hand om dem. Vi får ingen kontinuitet, säger Sofi Vestling.

Fler måste engagera sig

Postnords kvinnliga nätverk var på plats med närmare 25 deltagare. På deras agenda stod bland annat idéarbete kring hur man kan få fler medlemmar att engagera sig som förtroendevalda.

Ungdomsverksamhet, mentorskap, korta filmer att sprida i sociala medier och att låta medlemmar göra ”prao” med förtroendevalda var några av förslagen.

Sandra Svensk, ordförande i Seko Posten, var en av dem som tog initiativ till nätverket inom Postnord 2015.

– Vi hade en riktad avtalsutbildning till kvinnor det året, med målet att få in nya förtroendevalda. Vi hade gjort en undersökning innan som visade att vi var väldigt få förtroendevalda kvinnor i relation till medlemskåren, säger Sandra Svensk.

Sandra Svensk, Postnord

Sandra Svensk, ordförande i Seko Posten.

Kvinnor ska stärkas

Idag visar siffrorna på betydligt bättre representation: Av Sekomedlemmarna i Postnord är 32 procent kvinnor, och av de förtroendevalda är 38 procent kvinnor.

– Vårt syfte är att stärka kvinnorna. Vi pratar avtalsrörelse och allt vi hanterar i vardagen. Nätverket får inte bli en sidoorganisation, utan ska vara en del av förhandlingsorganisationen, säger Sandra Svensk.