Det går bra för golvtillverkaren Välinge Innovation i Helsingborg. Flera år i rad har företaget delat ut bonus till de ungefär 250 anställda.

Men i år har bara tjänstemännen fått bonus. För de drygt 110 arbetarna i fabriken i Viken och vid lagret i Helsingborg hålls den utlovade bonusen för år 2021 inne, uppger personer med god insyn för Arbetet.

Enligt Arbetets uppgifter handlar det, grovt räknat, om 20 000 kronor per person.

Arbetets uppgiftslämnare säger att den innehållna bonusen beror på oenighet mellan företaget och GS-fackets klubb kring de lokala löneförhandlingarna.

Arbetsgivaren beslutar ensidigt om vem som ska få bonus, men bland de anställda är missnöjet påtagligt och en källa talar om den uteblivna bonusen som en ”bestraffning”.

Sagt upp flera lokala avtal

Enligt information som Arbetet har tagit del av har klubben sagt upp flera lokala avtal i missnöje med hur löneförhandlingarna har skötts.

Efter att förhandlingarna avslutades i oenighet begärde GS-facket central förhandling. Men enligt Arbetets källor har arbetsgivaren struntat i den centrala förhandlingen, och börjat betala ut nya löner enligt sitt eget förslag.

Lönerevisionen är inte den enda orsaken till att relationerna är ansträngda. Enligt Arbetets källor har de som är fackligt aktiva inom GS-facket fått sämre löneutveckling än andra anställda.

Enligt en källa har fackklubben uppfattat detta som en kränkning av föreningsrätten.

Såväl fackklubbens ordförande Patrik Liljeström som Mattias Peterson, ombudsman vid GS-fackets avdelning 1 i Skåne, avböjer att kommentera Arbetets uppgifter.

”Vi för samtal mellan parterna”

Representanter för företaget träffar under onsdagen ombudsmän vid GS-fackets avdelning.

Marko Grbavac, HR-chef vid Välinge Innovation, skriver på onsdagen i ett sms till Arbetet att företaget och fackklubben har diskuterat läget och vill göra ett gemensamt uttalande, något som också Patrik Liljeström bekräftar via sms:

”Vi för samtal mellan parterna och vi har konstaterat att gapet mellan våra ståndpunkter kan överbryggas med konstruktiva lösningar på den uppkomna situationen inom kort.”