Första LO-förbundet att samarbeta med Vänsterpartiet.

Det blir nu Fastighets efter ett beslut på sin kongress i helgen, berättar Fastighetsfolket.

Beslutet betyder inte att samverkan med Socialdemokraterna kommer att avslutas, men däremot ska det politiska arbetet breddas till ett samarbete med Vänsterpartiet.

– Fackförbund ska samarbeta med de partier som gör bäst för arbetare. Nu avancerar högern medan Socialdemokraterna och vänstern tjafsar, sa Josefine Nymark, från Södertälje, i debatten.

Förbundsledningen fick ge sig

Förbundsledningen argumenterade dock emot förslaget med ett V-samarbete, men efter att kongressen fått rösta blev det majoritet för V-linjen med röstsiffrorna 67 mot 52.

– Nu ska vi titta närmare på vad det betyder att ”verka för ett samarbete”. Jag ska lyfta frågan om hur vi praktiskt ska gå vidare med nya ledningen. Själv har jag landat i att vara sosse, men vi står ju på samma sida som Vänsterpartiet när det handlar om arbetarnas rättigheter, sa Sanna Wallin, central ombudsman med ansvar för det facklig-politiska, till Fastighetsfolket.

Ny ordförande för Fastighets

Fastighets valde även att välja en ny ordförande på sin kongress.

Lennart ”Lemmy” Mauritzon valdes av en enig kongress, medan Inger Lundholm blev andre förbundsordförande och Joakim Oscarsson tredje förbundsordförande.