I dag, fredag 6 maj, ska Arbetsdomstolen avgöra om Hamnarbetarförbundets bojkott mot ryska fartyg och gods från Ryssland är olaglig.

Det är arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar som stämt förbundet, då man anser att bojkotten strider mot fredsplikten.

Bojkotten har också uppmärksammats av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som i ett av sina tal uttryckt tacksamhet till Hamnarbetarförbundet.

Vänsterpartiet reagerar

Stämningen till AD har fått Vänsterpartiet i Göteborgs stad att reagera. Man vill nu att det kommunalt ägda bolaget Göteborgs Hamn lämnar sin arbetsgivarorganisation, Sveriges hamnar.

– Vi tycker att Sveriges hamnar visar en helt orimlig hållning. Hamnarbetarförbundet har visat på moralisk styrka att stå upp för sina kolleger i ockuperade ukrainska hamnar. Och får en organisation ett särskilt omnämnande av president Zelenskyj för sina solidaritetshandlingar är det omoraliskt att stämma förbundet för blockaden, säger Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterparitet i Göteborgs stad.

Partiet har gjort ett yrkande till kommunstyrelsen. Daniel Bernmar säger att han uppfattat ett gehör hos andra partier än de rödgrönrosa i staden.

Socialdemokraterna i Göteborg säger att förslaget är nytt, och att partiet måste diskutera frågan först innan man kan ta ställning.

Arbetet har sökt Demokraterna och Moderaterna i Göteborg.