Priset på diesel har ökat med närmare 57 procent under ett år. Elen till en villa 37 procent. Kaffet har ökat med 34 procent. En hotellnatt på en helg 24 procent. En kastrull 18.

Så där kan man hålla på i SCB:s listor över prisökningar, men även sänkningar, för olika varor under det senaste året.

Sådant som sjunkit kraftigt under året är purjolök (-53 procent), inrikesflyg (-52 procent) och dvd-filmer (-20 procent).

Arbetet gav sig upp på stan i Stockholm för att se hur folk som jobbar märker av det. Är jobbfikat hotat?

Abdul-Malik Jalil
Abdul-Malik Jalil.

En tank flera hundra kronor dyrare

Abdul-Malik Jalil, taxichaufför, Stockholm:

– Priserna på drivmedel är jobbiga, både privat och på jobbet. Från att en tank kostat 500-600 kronor tankar jag nu för 800-900 varje gång. Men åkeriet betalar dieseln för mig. Vi höjde priserna för kunder under förra veckan, men jag har många fasta kunder och än märks det inte. Men fortsätter det här, kommer det bli jobbigt. Vi hade precis hämtat ikapp efter pandemin. Så har jag ju en Volvo privat, men nu har jag börjat cykla till jobbet för att det blir för dyrt annars. Men jag börjar 05.00 så jag tänker inte gör det på vintern.

Camilla Jorlin
Camilla Jorlin.

Ett helt förråd av kaffe

Camilla Jorlin, undersköterska, Kramfors:

–  Jag har varit här i Stockholm mycket nu sedan min pappa dog i januari. Det har varit begravning, bouppteckning och försäljning av hans lägenhet på Östermalm. Han hade ett helt förråd med kaffe, så just kaffepriserna har jag inte märkt av. Men mat i allmänhet kostar ju mer. Nu bodde ju han på Östermalm så där har ju allt alltid varit dyrare. Hemma i Norrland kör vi på diesel, gubben kör till gruvan i Gällivare där han jobbar. Men hans jobb står för en tank i månaden, och jag kör knappt alls. På jobbet får vi fika och har två raster om dagen.

Inge Karlsson
Inge Karlsson.

Slipper höjda priset på Seven Eleven

Inge Karlsson, taxivärd utanför Stockholms centralstation:

– Jag får inget kaffe på jobbet, och får gå iväg och ta rast när det är tillräckligt lugnt här. Jag står ju här varje dag mellan 07.00 och 14.45. Vi har ju ingen kur att sitta i eller så. Så vi får ju betala kaffet själv, men jag har nog tänkt mer på priserna när jag handlar mat privat. Här borta får vi, och taxichaufförena, kaffe och bulle för 24 kronor på Seven Eleven. De känner oss. För andra kunder har de höjt priserna, men inte för oss.

Fanny Form
Fanny From.

Handlar för extrapriser

Fanny From, florist, Stockholm:

– Det är främst matpriserna jag märker av. I stor sett allt, kaffe, bröd och så vidare. Det går inte att tänka på ekologiskt, närodlat och bra kvalitet längre. Särskilt inte nu när jag är föräldraledig och får ut 10 000 kronor i månaden. Så jag dricker mindre kaffe. Och passar på att handla för extrapriser. Jag och min kille har också många olika medlemskap, så är det specialpris på tre paket kaffe köper jag tre, och han tre.

Gabriel Gorgis
Gabriel Gorgis.

Tar livet dag för dag

Gabriel Gorgis, undersköterska, Trollhättan:

– Jag märker det mest på bussbiljetterna, de har blivit så mycket dyrare. Jag vet inte om det bensinen eller kriget i Ukraina. Själv försöker jag inte tänka så mycket på pengar. Jag vill inte att det ska ta över, att sådant ska oroa mig. Jag tar livet dag för dag.

Anette Rydman
Anette Rydman.

Folk har blivit fattigare i Sverige

Anette Rydman, nätverkare online, Kristinehamn, på väg att flytta till Cypern:

– Jag har precis landat från Cypern och gick just på McDonalds. Det kostade lika mycket som senast jag var här. Men hotellet jag ska bo på i natt kostade dubbelt så mycket som för två månader sedan. Men folk har blivit fattigare under en längre tid här. Jag tänker lämna Sverige nu.

Olika drivmedel, som bensin, E85 och diesel har ökat mest av samtliga varor som SCB mäter.

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.