Ytterst få TV-tyckare eller sociala medier-krigare verkar ägna speciellt mycket av sin uppmärksamhet på det helt centrala; hur ska en elektron i praktiken förflytta sig från producent till konsument? Debatten fastnar i för eller emot kärnkraft och vindkraft, vilket hindrar diskussion om större och mer brådskande problem. 

Det svenska elnätet och elektrikerna som arbetar med att underhålla och bygga det har blivit spöken i den svenska energidebatten. Man pratar över huvudet på dem. 

Putins brutala angrepp på Ukraina har försatt också den svenska energipolitiken i blixtbelysning. Vi måste bli mer självförsörjande. Elnätets nuvarande kapacitet räcker inte till för en fördubblad elproduktion 2045, och varken utbyggnad eller underhåll sker av sig självt.

Utan elektriker – ingen el

Det är dags för det som borde vara uppenbart att lyftas upp på dagordningen; utan elektriker blir det ingen el i hushållen, till företagen eller den offentliga sektorn. Utan elektriker, ingen grön omställning.

Idag råder brist på kompetens för att bygga, underhålla och konstruera elnät i Sverige. I grunden handlar det om att distributionselektrikerna som arbetar med bygg och underhåll av distribution måste bli fler och nå en högre status i debatten. Vi måste ta tag i kompetensförsörjningen av nya elektriker i Sverige. 

För att klara den gröna omställningen kommer stora delar av samhället behöva elektrifieras, vilket i sin tur kräver robusta elnät och hållbar produktion av billig el. Här finns stora möjligheter till nya jobb på svensk arbetsmarknad – för unga personer, men även för vuxna genom omställning.

Beroende av utländsk arbetskraft

Vi är övertygade om att fler unga människor, och människor mitt i livet, skulle vara intresserade av att välja yrket som elektriker. Många utbildade elektriker skulle även vilja nischa sin kompetens. 

Idag är vi beroende av utländsk arbetskraft på detta område, så borde det inte behöva vara. Beroendet försätter landet i en otrygg situation som riskerar få säkerhetspolitiska konsekvenser när omvärlden blir allt mer turbulent. Det finns många människor i Sverige som skulle kunna ta dessa viktiga framtidsjobb, vi måste ge dem chansen. 

Därför är det glädjande med regeringens besked om att yrkesutbildningarna ska matchas mot de faktiska behoven på arbetsmarknaden. Det kan inte vara rimligt med influencer- och youtuberprogram på gymnasierna samtidigt som samhället skriker efter elektriker! 

Nu är det dags att ta nästa steg. Bygg ut elnäten och investera i utbildning.