
Toalett (genrebild).
Hur ofta har jag rätt att besöka toaletten under arbetsdagen?
SVAR: Det finns ingen maxgräns. Enligt lagen ska arbetsgivare se till att personalen kan ta pauser, men lagen säger inte om du får använda toaletten tre eller tio gånger. Däremot kan det vara klokt att anpassa dina besök i den mån som går, till exempel om du är bussförare och kör bussen.
Vilka krav kan jag ha på toaletten?
SVAR: Du kan kräva att toaletten ska vara avskild och gå att låsa, enligt Arbetsmiljöverket. Dessutom ska den vara renlig. Toaletten får inte heller dela yta med matutrymmen.
Kan jag kräva att det ska finnas varmvatten?
SVAR: I föreskrifterna står det att du ska ha tillgång till vatten, men det framgår inte om det ska vara kallt eller varmt.
Och om jag inte hinner gå på toaletten?
SVAR: Arbetar du till exempel i hemtjänsten, har du samma rätt att kunna gå på en toalett som andra anställda, även om ditt arbete sker ute på fältet. Arbetsgivaren måste planera arbetet så du har tid och möjlighet att gå på toaletten under arbetsdagen. Vissa kommuner har till exempel ordnat rastlokaler med toalett.
Om arbetsgivaren inte gör något åt det ska du vända dig till skyddsombudet på arbetsplatsen. Det kan bli aktuellt att skriva en anmälan till Arbetsmiljöverket, som får göra en inspektion på jobbet.
Personal uppmanas att skriva tillbud, skyddsombud uppmanas att göra 66:a-anmälan. Men är det någon poäng att be dem göra det när de inte ens hinner gå på toaletten?
SVAR: Genom att ställa krav på arbetsmiljön och arbeta fackligt kan det ske förändringar. Ett exempel är bussbranschavtalet, där det står att paus ska utgå inom två och en halvtimme och vara schemalagd*. Kommunal var en av parterna när avtalet togs fram.
* Regeln om 2,5 timmar gäller förare som går på det stora bussbranschavtalet och kör i linjetrafik. Förare som kör beställningstrafik omfattas inte av regeln eftersom de går på ett annat kollektivavtal.
Källor: Arbetsmiljöverket och Kommunal