Fackförbundspressens journalistpris delas ut i flera kategorier och den nu aktuella nomineringen gäller ”Bästa avslöjande”.

Arbetets reporter Karl Martinsson skrev i fjol en rad artiklar om fusk inom hemtjänsten tillsammans med Kommunalarbetarens Mira Klingberg Hjort.

– Innan våra avslöjanden kom har man inte vetat hur utbrett fusket är i hemtjänsten och jag är stolt över att vi har bidragit till den kunskapen. Det är viktiga frågor som berör alla som jobbar i hemtjänsten, även verksamheter där det inte fuskas, säger Mira Klingberg Hjort.

– Det är så klart jättekul och hedrande att bli nominerad för en granskning som vi lagt ner så mycket tid på under det senaste året, säger Karl Martinsson.

Omfattande fusk

Artiklarna om hemtjänstfusket resulterade också i en omskriven bok, ”Hemtjänstmaffian” som gavs ut i fjol på Bokförlaget Atlas.

Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson:

– Fusket i hemtjänstbranschen är tyvärr väldigt omfattande och systematiskt. Det ligger också väldigt hårt arbete bakom att kunna avslöja det. Då känns det extra roligt att vi på Arbetet och KA prisnomineras för det!

Övriga nominerade i kategorin ”Bästa avslöjande” är Dagens Arbete för en granskning om falska truckkort och Journalisten för deras artiklar om tidskriften Bulletin.

Arbetet är sedan tidigare nominerat till priset för bästa digitala satsning för projektet Farligt Jobb..

Läs hela granskningen #Hemtjänstfusket