De senaste tio åren har över 400 personer omkommit i olyckor på jobbet, vilket Arbetet ofta rapporterar om.

För att ta bevakningen ett steg längre skapades under hösten 2021 projektet Farligt Jobb där flera utsatta arbetsplatser skildrades i både text, bild och film, via en så kallad Go pro-kamera.

Nu har denna satsning nominerats till Fackförbundpressens pris för bästa digitala satsning.

– Vi ville på ett nytt sätt belysa människors arbetsdagar – och de faror som ingår. Vi bestämde oss för att köpa en Go pro-kamera och sätta den på huvudet på personer med riskfyllda yrken, säger Linda Flood som tillsammans med Mattias Dahlgren och redaktionschef Lena Hennel varit drivande i projektet.

Hittills har sex personers arbetsdagar skildrats i korta filmer som har redigerats av frilansjournalisterna Jesper Klemedsson och Piero Dall´Osso.

Facebook-grupp med 1 400

Var det svårt att få folk att ställa upp?
– Nej, inte alls. Däremot hade vi önskat att vi kunde ha satt Go pro-kamera även på yrkesgrupper som utsätts för mycket hot och våld på jobbet, såsom kriminalvårdare, polis och sjukvårdspersonal. Men det är svårt på grund av omständigheterna. 

Ni skapade en Facebook-grupp – hur har ni jobbat med den?
– I och med att Arbetet kontinuerligt bevakar dödsolyckor och arbetsplatsolyckor och arbetsmiljöproblem skapade vi en kanal för allt som kan kopplas till arbetares vardag och dess farligheter. Vi har delat artiklar, filmer och enkäter, men också låtit medlemmar göra inlägg. Hittills har 1 400 personer engagerat sig i gruppen och flera av dessa har själva berättat om olyckor de varit med om. Bland annat lastbilsföraren Jouni Illikainen som krossade sina fötter på jobbet, säger Linda Flood.

”Nya sätt att skildra arbetsliv”

Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson är glad över nomineringen.

– Arbetet söker alltid nya sätt att skildra våra målgruppers arbetsliv. Här med farorna i fokus. Våra läsare har verkligen uppskattat det här greppet och jag är glad att juryn för Fackförbundspressens pris också ser att det är ett viktigt bidrag till den digitala journalistiken.

Övriga nomineringar i klassen Bästa digitala satsning är Kommunalarbetaren för förklarande infografik och Vårdfokus för läsarberättelser under #hittarättlön på Instagram. Priserna delas ut den 5 maj.

Läs delar i #FarligtJobb – gopro-filmer finns i varje artikel

Diskutera och berätta

Gå med i Facebook-gruppen #FarligtJobb – Arbetet.se för att dela med dig av dina erfarenheter. Här publicerar vi även en massa material på samma tema.