Äldre som lämnats ensamma för länge, uteblivna måltider, besök som registrerats dubbelt och fiffel med tidrapportering. ”De drabbade lider av demenssjukdomar och har ofta inte varit medvetna om att de utsatts för fusk”, säger Eva Christiernin (S), äldrenämndens ordförande i Uppsala till UNT.

Anonyma “Hans” berättar för Sveriges Radio Uppland att hans svärfar uppmanas göra på sig blöja i stället för att få hjälp att besöka toaletten. Ännu en gång har den privata vårdjätten Attendo hamnat under luppen då det avslöjats att omfattande felaktigheter förekommit inom hemtjänsten i Uppsala.

Johan Eikman, enhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun beskriver upplägget som systematiskt och raffinerat. Bristerna är så pass grova att kommunen gjort en polisanmälan mot Attendos fusk.

Vinstintresset korrumperar

Nu kastas även det nedstängda boendets personal in i soppan och runt 200 personer riskerar att bli av med jobbet. I ett inslag av SVT Nyheter försöker anställda på Attendo på olika sätt få problemet att handla om enskilda anställda där fusket är ett resultat av dessa bovars lättja. Vård- och omsorgspersonalen för att rädda sina jobb, cheferna för att rädda sitt eget skinn. Ingen verkar vilja se, eller i alla fall inte erkänna, koncernens ansvar.

Ännu en gång ser vi resultatet av något vi egentligen redan visste; marknaden saknar moral och bör således inte släppas helt fri på områden rörande människor. Det går väl knappast att säga något annat än att Uppsala kommun agerar helt rätt och riktigt när de nu väljer att stänga ner verksamheten med omedelbar verkan. Och om pressen och kraven blir för stora kommer personal att ta genvägar för att klara ett pressat tidsschema eller budget. Eller bara för sin egen hälsas skull, för att orka. På bekostnad av de äldre.

Kontrollen behöver framöver gälla alla verksamheter, inte bara skolan. Oavsett syn på valfrihet och styrning vore det rimliga att i alla fall kunna enas om att de avslöjade bristerna vittnar om ett större problem än ett par lata anställda. Och att de äldres välmående borde få gå före vinstuttag.

Kommuner måste få ingripa tidigare

När fusk och oegentligheter avslöjas inom välfärden väcks en speciell sorts avsky. Nu gäller det att rikta den ilskan dit den hör hemma. Vi har helt enkelt inte råd att chansa mer. Det blir då viktigt att följa upp hur de olika politiska partierna väljer att agera framöver. 

Kristdemokraterna i Uppsala vill ha ännu mer valfrihet, ännu fler aktörer. Även Liberalerna lokalt höjer ett varningens finger när frågan om att återta driften till kommunal regi dyker upp. När det väl gäller verkar de borgerliga skygglapparna fortsatt vara större än viljan att erbjuda värdig välfärd och villkor till dess anställda.

Trots att staten stöttat kommunerna med miljoner i Coronakompensation kommer dessa slantar inte nödvändigtvis vård- och omsorgstagare till dels. Våra äldre är helt utlämnade till den vård och omsorg de erbjuds av hemkommunen. Drivs verksamheten i privat regi rår inte kommunen på den alls – tills det skiter sig.

Fler borde vara förbannade över att välfärdsopportunister cashar ut på bekostnad av våra äldres rätt och värdighet. Det har regnat pengar på kommunerna i krisstöd de senaste åren. Att dessa extra slantar omvandlas till vinst rakt ner i fickorna på Attendos ägare är ett politiskt misslyckande som man borde stoppat för länge sen.