Det var i onsdags som Andrea Wiberg, en av sju unga bagare, under fem timmars tävlan bakade:

  • 45 bullar, tre olika sorter.
  • 45 kuvertbröd, tre olika utseenden.
  • 12 matbröd, tre olika utseenden.
  • 3 varianter av kavlade degar (som wienerbröd eller croissant), och 15 stycken av varje deg.
  • 1 skådebröd, en skulptur av bröd.

Hur känns det så här dagen efter finalen?
– Jättebra, nu har man smällt det. I går var allt blurrigt. Man levde på adrenalinet hela kvällen. Det är en sjuk känsla. Man har jobbat så mycket, så blir det en positiv bekräftelse.

Hur förbereder man sig på att tävla i bakning i fem timmar?
– Sedan januari har jag sysslat med det här varje dag efter jobbet, till runt tio på kvällen. Det är bara träning som gäller. Jag börjar jobba 06.00 på mornarna.

Varför valde du bin som tema?
– Jag ville få med hela processen från biodlare och gården till honung, pollinering från blommor till själva slutprodukten i ett ekosystem, som körsbär. Det var det bär som fungerade bäst smakmässigt också.

Andrea Wiberg skulpterar fram sitt vinnarbidrag i SM-tävlingen.

Varför tävla i bakning?
– Nu vann jag ju, det blir väldig bekräftelse på att jag kan. Jag jobbar under tidspress på jobbet också, men här får man verkligen utmana sig. Och utsättas. Man lär otroligt av det. Som att kunna behålla lugnet och veta att man klarar av sitt yrke under svårare och mer pressade förhållanden. Och ändå få fram bra resultat.

– Man utvecklas både som bagare och som person, vare sig du kommer etta eller sist. Och kicken man får av att tävla är ju sjukt rolig.

När blev du bagare?
– Redan som 11-åring kunde jag sitta och bara kolla på en kompis till famljen som bakade jättemycket, fina tårtor och så. Hon inspirerade så mycket. Jag frågade henne om kladdkakor och cupcakes. Det var helt självklart för mig att välja bageri och konditori på gymnasiet. Sedan har jag bara nördat ner mig mer och mer.

Det var bara en ung man, av sju finalister. Varför är det så?
– Sveriges bagare och konditorer har jobbet mycket för att få fram kvinnor. Men det var samma i skolan. Det var inte mycket killar där. Det har gått från att vara mans- till ett mer kvinnodominerat yrke.

Skådebröd, matbröd, kuvertbröd, bullar och bröd på kavlade degar. Allt skulle bakas under de fem timmar tävlingen pågick.

Nu stiger livsmedelspriserna, vete skjuter i höjden. Hur påverkas du?
– Det kommer att bli jättesvårt, vi pratade om det på jobbet häromveckan. Hantverksbagerierna tar ju redan mycket stryk. Priserna är högre för att vi jobbar från grunden och använder våra händer.

– I min bransch klarar vi oss inte utan vetemjölet. Det är glutenet i vetet som gör så mycket för ett fint välgjort bröd. Du kan alltid blanda ut med råg eller graham. Men för ett klassiskt bröd behövs glutenbildningen.

Har du något spartips för amatören?
– Ta vara på alla råvaror. Gör du en kräm på äggula, gör något annat med vitorna. Har du bara lite mjöl kvar i påsen, och tycker den tar mycket plats. Låt påsen ta plats tills du använder det sista mjölet.

Fotnot: SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.