Det är inte sällan det skämtas illvilligt om att partier till vänster lovar allt åt alla. Och kanske ligger det något i det, då den jämlikhetsskapande politikens grund just är att se till att fler får mer. Och insikten att någon måste stå för notan.

Nu ser vi i stället Moderater som både vill ha stärkt försvar och lovar kulor till allt från poliser till vårdpersonal. För att inte tala om kovändningen i frågan om flyktingmottagning och öppnar nu för att ta emot ukrainare som flyr Putinrysslands krig.

Därtill vill de höja försvarsbudgeten till två procent av BNP för att möta NATO:s krav och utöka kömiljarden och fördubbla resurserna till cancervården.

Skar ner på polisen

Vid första anblick kan en person med något mindre fientlig inställning till det offentliga känna en strimma hopp. Moderaterna, det parti som gör anspråk på att leda det högerkonservativa blocket, verkar äntligen ha förstått vikten av att både förvalta och utveckla våra gemensamma institutioner.

Och man får faktiskt ändra sig och tänka om. Att skära ner i polisutbildning och försvaret som de gjorde på 00-talet kan ju i efterhand ha landat som en ganska dålig grej även hos den samlade svenska borgerligheten.

På tisdag gästar Elisabeth Svantesson, Mats Persson, och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitiska talespersoner för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna Tankesmedjan Timbro för att diskutera de skattesänkningar som komma skall i händelse av ett maktskifte. Man kan redan ana vad de kommer lova: energiskatterna ska ner, drivmedelsskatterna ska ner och pensionärsskatten ska ner. De borgerliga utspelen om skattesänkningar är snart lika många som löftena om satsningar. 

Vem ska betala?

Men så kommer verkligheten i kapp i form av en budget som ska gå ihop. Och det är där de högerkonservativa liksom inte får till det. Det går nämligen inte att rada upp skatt efter skatt som ska sänkas samtidigt som att man lovar guld och gröna skogar.

Och visst är det lätt att tro att beskattning är en sport för den svenska vänstern. Sanningen är dock den att det bara inte går att göra satsningar utan att skära i något eller att höja skatten.

Den som vill ha sänkt drivmedelsskatt när den nu når rekordnivåer borde alltså bemöda sig med att till exempel föreslå en ny värnskatt. Eller kanske är det en fastighetsskatt som ska finansiera den där extra halvprocenten av BNP för att stärka försvaret ytterligare.

Den stora konflikten i svensk politik är och förblir vilka som ska betala. I Moderaternas Sverige brukar de som har allra minst, är allra mest utsatta och står allra längst ifrån makt och inflytande betala. Senast de satt vid makten sänkte man skatten genom att utförsäkra cancersjuka, höja priset på a-kassan och att låta sjukskrivna och pensionärer betala högre skatt än de som förvärvsarbetar. 

Räkna med att högerlöftena om skattesänkningar och ökande statliga åtaganden kommer bli fler ju närmare vi kommer valet. Räkna dock inte med att få höra särskilt mycket om vad som ska tummas på. Skatten ska ner, kosta vad de kosta vill.