När vi i helgen samlade landets största socialdemokratiska förening till årsmöte kunde vi konstatera att den analys av  samhällsekonomin som vi står för och den politik vi drivit sedan 2018 numera har massivt stöd – i både Sverige och Europa. Det är, för att citera ekonomiprofessorerna David Domeij och Tore Ellingsen, “dags att låna”! 

LO, Dagens Industris ledarsida och vi i s-föreningen Reformisterna har sedan länge förenats i kravet på en finanspolitik som tillåter staten att låna till de investeringar dagens samhällsutmaningar kräver.

Motsvarande principer för en modernisering av den ekonomiska politiken drivs numera med kraft av Frankrikes president Macron, EU-kommissionären Gentiloni och den svenska riksbankschefen. Sverige – och Europa – behöver ett nytt finanspolitiskt ramverk.

Allt handlar om politik

Ojämlikheten skadar våra samhällen och måste bekämpas. Nu. Klimatomställningen kan inte vänta och den måste ske rättvist. Nu. Välfärden måste fredas från marknadskrafterna som sliter den sönder och samman – och ett större och mer progressivt skatteuttag måste förse den med mer resurser. Nu.

Stora offentliga investeringar behövs får att möjliggöra omställningen. Stora offentliga satsningar behövs för att öka sysselsättningen och minska klyftorna. Och för att vi inte ska behöva välja mellan stora offentliga investeringar och satsningar på välfärden måste staten kunna låna till investeringar.

Pandemin blev en smärtsam påminnelse om hur viktig välfärden är för oss alla, men har också lämnat oss med insikten om att den i vårt mycket rika land har allvarliga brister. Allt handlar inte om pengar. Men allt handlar om politik.

Reformisterna kommer att med stor kraft kämpa för en rungande socialdemokratisk valseger i september. På andra sidan i svensk politik står ett högerkonservativt block med massiva skattesänkningar och mer marknadisering i alla delar av samhället. Socialdemokraterna måste vinna valet – och vi har inte råd att avstå våra starkaste argument.

Vi är redo för valrörelse

Vi socialdemokrater har sedan partikongressen förra året talat om att vända på varje sten för att bryta segregationen och bekämpa allvarlig brottslighet. Nu är det hög tid att peka ut den  största stenen av dem alla – det finanspolitiska ramverket. 

Vi behöver tala om att offentliga välfärdsjobb är gröna jobb som utjämnar inkomstklyftorna,  ökar jämställdheten, jämlikheten och därigenom friheten för enskilda människor. Vi behöver  bryta den galopperande ojämlikheten i Sverige och kräva skärpt kapitalbeskattning för de vars inkomster stuckit iväg från vanligt folk. Vi behöver göra tydligt att vi, till skillnad från högern, vill öka det gemensamma handlingsutrymmet att bygga framtidens hållbara industrisamhälle genom att lånefinansiera offentliga investeringar med stor klimatnytta. 

Sveriges största socialdemokratiska förening är redo för valrörelse och mycket beslutsamma om att vara med och ta ett modigt och progressivt socialdemokratiskt parti till valseger. I Reformisterna är vi övertygade om att vi socialdemokrater behöver fylla vårt valmanifest med den skarpa politik som partikongressen antog.

Inte minst för att effektivt bekämpa segregationen och öka jämlikheten. Och om det ska vara möjligt kan det finanspolitiska ramverket inte ligga orört.