Sverige är ett fantastiskt land på många sätt, men vi har en växande långtidsarbetslöshet och många unga som ska ta steget ut på arbetsmarknaden. Det är de som ska få chansen att fullfölja sina drömmar – inte kriminella aktörer och högerkonservativa politiker.

Nu lägger vi i en högre växel i kampen mot arbetslivskriminaliteten.

Fuskare och fifflare hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Socialdemokraterna är det parti som står upp för bra arbetsvillkor och en välfärdsmodell som skapar möjligheter för vanligt folk. När konkurrensen från kriminella aktörer ökar drabbas seriösa svenska företag hårt, människor utnyttjas och viktiga skatteintäkter går förlorade. Så ska vi inte ha det.

Alla förstår att nagelsalonger med extremt låga priser sällan har rent mjöl i påsen. Byggnadsarbetare som jobbar långa timmar utan skydd saknar den trygghet som ska gälla i branschen. Kockar som bor i krogens källare är oacceptabelt. Som individer har vi ett ansvar för hur vi konsumerar.

Men det räcker inte. Det krävs politiska reformer för att komma till rätta med problemen. Det förstår vi socialdemokrater. Den insikten saknar Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

Moderaternas utspel ska inte tas på allvar

Det var regeringen Reinfeldt som öppnade dörren på vid gavel för att lågutbildad arbetskraft från tredje land skulle kunna utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Fram till dess hade arbetskraft från tredje land accepterats endast inom bristyrken och yrken där kompetensen var svår att hitta nationellt.

Så sent som 2020 sa Moderaterna fortfarande att ”arbetslöshetsnivån ska bekämpas via sänkta bidrag, inte stängda dörrar för personer från utlandet som vill arbeta i Sverige”. Deras senaste svängning i frågan går inte att ta på allvar. Det är uppenbart att partiet saknar både verklighetsförankring och lojalitet med vanliga människor. 

Problemen på arbetsmarknaden bottnar också i att oseriösa aktörer från andra EU-länder etablerat sig i Sverige. En undersökning som Byggmarknadskommissionen nyligen gjort visar att omkring 80 procent av alla företag från fem länder i östra Europa har en problematisk lönesättning, undandragande av skatt eller utebliven registrering i utstationeringsregistret. Så beter sig inte företag som vill göra rätt för sig.

Dessa kriminella aktörer ska vi sätta stopp för. Fuskbyggen och exploatering hör inte hemma i Sverige. 

Socialdemokraterna har svaren

Skiljelinjerna i svensk arbetsmarknadspolitik är glasklara. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna vill föra en politik som banar väg för oseriösa aktörer, bland annat genom att tillåta skambud i välfärden. Sverigedemokraterna vill dessutom sätta käppar i hjulen för de regionala skyddsombuden som är så viktiga för tryggheten på våra arbetsplatser.

Socialdemokraterna vet vilka problemen är och vi har svaren. 

  • Reglerna för arbets­krafts­invand­ring behöver skärpas och förbättras. Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas när det inte går att hitta personer med rätt kompetens i Sverige.
  • För det andra – Vi ska ta kontrollen över välfärden. Svenska kollektivavtal ska gälla. Det ska inte gå att konkurrera ut seriösa företag genom lönedumpning. I Sverige konkurrerar vi med kunskap och kompetens.  
  • Vi ska sätta press på företagen. Huvudentreprenören bör vara ansvarig för att underleverantörerna betalar kollektivavtalsenliga löner, följer skattelagstiftningen och betalar arbetsgivaravgifter.

Som partisekreterare med facklig bakgrund är jag övertygad om att arbetskraftskriminaliteten kommer ligga högt på agendan under valrörelsen. Socialdemokraterna viker inte en tum – bra villkor ska gälla i Sverige!