”Tankar om politik”. Så heter den i fjol avlidne ex-kulturministern Bengt Göranssons lilla bok från 2010. I titeln ringar väl Göransson in ungefär vad socialdemokratisk kulturpolitik har handlat om, åtminstone som ideal. ”Tänkandet – och det egna skrivandet – är förutsättningen för varje ledarskap”, står det i boken. 
 
Det där vet förstås kulturarbetaren Stina Oscarson. Hennes förhållande till svensk socialdemokrati är en aning ambivalent, och för mig kommer hon alltid vara förknippad med Håkan Juholt. Han citerade henne i sitt installationstal, hon regisserade pjäsen om hans uppgång och fall. Juholt åkallade ofta Göranssons tankar om folkbildningen. I sin senaste bok gör Oscarson det samma. 

Och i Svenska Dagbladet i dag intervjuar Stina Oscarson Bengt Göranssons efterträdare på kulturministerposten Jeanette Gustafsdotter heter hon. Hur ser hennes tänkande ut? Vad tycker hon om yttrandefrihet, flockbeteende, bildning och cancelkultur och andra saker som Stina Oscarson tycker är viktigt. 
 
Det går inte så bra.

Ministern är en byråkrat 

”Detta kan vara den sämsta intervju som en svensk minister gjort”, braskar Dagens Nyheters liberala ledarredaktion

Nåja. Jag kommer ihåg när Annie Lööf inte kunde säga om Kina var en diktatur eller inte. Det var trots allt en sämre intervju. Men Lööf var näringsminister och intervjuades av Tomas Ramberg. Hon behövde inte tänka – hon behövde bättre förberedda talepunkter. 

Kulturminister Gustafsdotters problem i mötet med Oscarson är nog ett annat. Hon har inte getts förutsättningarna att leda – det vill säga tänka och resonera.
 
Hon är en byråkrat och sådana vill inte bråka i onödan. En byråkrat som dessutom blivit minister lär sig förstås snabbt att den som bestämmer är finansministern – eller möjligen statsminister i den händelse hen varit finansminister tidigare. Vaghet, till intet förpliktigande utsagor och undflyende svar är billiga. Och billigt, det gillar finansministern.  

Så när Oscarson frågar vad Gustafsdotter ”rent ideologiskt, som socialdemokrat” anser om kulturens finansiering så blir svaret att det är ”någonting som ligger på Finansdepartementet”. Därefter säger ministern, jättemånga gånger, att det är viktigt med mänskliga rättigheter. Tänkandet har lämnat Kulturdepartementet, så att säga.

Prata med någon annan

-För oss socialdemokrater utgör kulturen en grundbult för demokratin, bildningen, sammanhållningen och tilliten i samhället. 
 
Så sa Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar när S våren 2020 drog igång en kraftsamling för att förnya sin kulturpolitik. Initiativet har bland annat lett till att S i Stockholm tagit fram en ambitiös handlingsplan för kulturen. Där finns förslag på hur man tillgängliggör kultur för barn och unga, hur man stärker yttrandefriheten i en tid där globala techjättar alltmer sätter gränserna för den. Där går det att finna förslag på hur man upprätthåller avståndet mellan kulturen och staten, regionerna, kommunerna.

Vill man veta något om hur Socialdemokraterna ser på kulturpolitiken kan man alltså med fördel kontakta Lawen Redar. Hon behöver ju inte heller förhålla sig vad Finansdepartementet kan tänkas anse.