Fastighetsskötaren hade arbetat i flera år i bostadsrättsföreningen på Amiralsgatan i Malmö. Just den här dagen städade han källaren i huset, när en man beväpnad med en kökskniv dök upp och högg honom i magen.

Fastighetsskötaren tog sig själv upp till en gräsmatta utanför huset där han sågs av en kvinna som larmade ambulans. Men hans liv gick inte att rädda och han avled senare på sjukhus.

Det är i dag, onsdag, exakt ett år sedan knivdådet i Malmö. Det var en av 44 händelser under förra året då personer avled på jobbet i Sverige, en kraftig ökning jämfört med året innan som Arbetet tidigare rapporterat.

Dömdes för mord

Personen med kniven, en 59-årig man, kunde gripas strax efter dådet. I somras dömdes han till rättspsykiatrisk vård för mord. Det visade sig, enligt domen, att mannen hade en föreställning om att bostadsrättsföreningen vill vräka honom och att fastighetsskötaren stod på styrelsens sida i konflikten.

Bland andra fastighetsskötare i Malmö blev mordet en omskakande upplevelse, vilket även Fastighetsfolket rapporterat om. Särskilt med tanke på en annan händelse 2017 då en fastighetsskötare sköts av en 15-åring som försökte stjäla hans tjänstebil när han skottade snö.

Den gången överlevde dock fastighetsskötaren.

– Just då var det nån form av wake up call. Men ju längre tiden går tänker man inte lika mycket på det. När det händer så kan det påverka en själv i ens vardag när man har med kunder att göra, säger Timo Närhi som är fastighetsskötare på MKB fastigheter och aktiv i fackförbundet Fastighets.

Koppling till fastighetsskötarens roll

Han påpekar att händelsen för ett år sedan hade en direkt koppling till fastighetsskötarens yrkesroll. Samtidigt var det en isolerad händelse.

– Vi har ju med kunder att göra dagligdags, ibland är det tråkiga ärenden, där folk inte håller med oss i sakfrågor. Men det är inte så att man är rädd att gå till jobbet.

Han berättar att man på MKB fastigheter, även sedan tidigare, har haft utbildningar i hur man hanterar hot och våld. Något som kan hjälpa till när en situation känns obehaglig.

– När man ska upp någonstans där man på förhand vet att det är lite stökigt så gör man ofta en sån enkel sak att inte gå dit själv. Och ska man till en lägenhet där man inte varit tidigare men där det är lite skumt så tänker man såklart på det.