Nog anade tjänstemännen på livsmedelsgrossisten Bergendahls Food i Hässleholm att det digitala mötet kunde handla om nedskärningar. Det hade man spekulerat om sedan företaget köptes upp av Dagab i höstas. 

Men två saker chockade ändå efter klicket på länken klockan 14 på torsdagen.

Dels omfattningen, ett varsel om att så mycket som 130 tjänstemannajobb kan försvinna.

– Att det skulle bli en förändring hade man väntat sig. Men att det skulle bli så här många personer kommer som en chock, säger en anställd som vill vara anonym.

Varslet kom via video

Den andra chocken var formatet. Det rörde sig egentligen inte om något möte. Information om varslet lämnades via en förinspelad video som gick igång när man klickade på länken.

När den tog slut efter 11 minuter och 30 sekunder hade de berörda inte fått möjlighet att reagera eller ställa frågor. 

– Det är ju rätt tragiskt, det drabbar så många människor och man skickar ut en videolänk där man inte kan ställa frågor. Men det är ju ett lätt sätt att slippa frågor i en svår situation, säger den anonyme anställde.

Unionen: Kunde inte ställa frågor

Stefan Olsson är klubbordförande för Unionen på företaget. Han är också förvånad över varslets omfattning, men som facklig företrädare kände han till den uppgiften innan han klickade på länken. 

– Det jag inte var beredd på var att mötas av en förinspelad film. Där fanns ingen möjlighet att ställa någon fråga i någon chat eller någon livefunktion över huvud taget. När filmen var slut var dragningen slut.

De flesta tog emot beskedet vid datorn hemma, då de arbetar där på grund av pandemin.

Stefan Olsson säger att han inte ifrågasätter att företaget vill göra rätt eller kritiserar själva innehållet i filmen, i det läge som nu är. Men han är inte nöjd med metoden.

– Det har rört upp enorma reaktioner. Många har kanske varit här större delen av sitt arbetsliv och har verkligen gett sitt för arbetsgivaren.

Vd: Ville inte att det skulle hacka i Teams

Dagabs vd Nicholas Pettersson säger till Expressen att man helst hade velat lämna beskedet på plats i Hässleholm, men att det inte gick på grund av pandemin.

– Vi har lite blandade erfarenheter av Teams teknik, framför allt när det gäller väldigt stora möten. Det här kändes som ett sådant ögonblick när vi inte ville att det börjar hacka i tekniken – då valde vi att göra på det här sättet, säger han om varför man valde en förinspelad film.

Stefan Olsson och den andre anställda som Arbetet varit i kontakt med beskriver ett familjeföretag där många jobbat länge, ibland i generationer. 

– Det blir ett jättehårt slag mot hela bygden, att Dagab väljer att lägga ett så här tungt varsel, säger Stefan Olsson om den nye ägarens besked.

Anställd ”Kniv rätt i ryggen”

Den andra personen har själv jobbat länge på företaget och trivts bra.

– Man blir ju chockad och får en stor klump i halsen. När man har brunnit för sitt arbete och sedan får en kniv rätt i ryggen. Det är dystert och folk är jättebesvikna, säger personen om torsdagens besked.

Förhandlingar om varslet inleds på måndag. Bakgrunden är att det finns organisation för samma typ av arbete på andra håll hos den nya ägaren Dagab.