Hur gör man om man tänkt köpa eller använda en tjänst och samtidigt vill att alla anställda ska ha schyssta och anständiga villkor på företaget man tänkt anlita?

Svaret är, kollektivavtal. Börja alltid med att fråga om företaget har kollektivavtal.

Det spelar ingen roll om det handlar om ett restaurangbesök, transport av ett paket, en taxiresa, installation av spis, värmepump eller villalarm. Du kanske tänkt gå och klippa dig, beställa flyttstädning eller golvslipning.

Tacka nej till företag utan kollektivavtal

Möjligtvis går du i tankarna om att äntligen ha råd att byta fönstren i stugan, tapetsera vardagsrummet eller bygga till en veranda? Oavsett vilket så börja med att fråga om kollektivavtal. Alltid. Ge dig inte in i en diskussion om offerter, priser eller tidsbokning förrän det är fastställt om företaget har kollektivavtal.  

Säger de nej så tackar du för informationen och förklarar varför du avböjer. Det är viktigt, för det är där och då du kan få företaget att förstå att det kan vara en konkurrensfördel att ha kollektivavtal och att man kan tappa kunder om man saknar det.

Kanske berättar de att de har försäkringar eller villkor som är minst lika bra som ett kollektivavtal och att de därför valt att avstå. Du vet ju att det inte är samma sak, så du förklarar att kollektivavtal är en förutsättning och tackar vänligt men bestämt nej. Säger företaget att de inte vet (vilket händer rätt ofta) så erbjuder du dig att kontakta respektive fackförbund för att fråga, de vet alltid. 

Skulle däremot företaget svara ja, att de har kollektivavtal med rätt fackförbund, då tackar du lite extra och går vidare med dina eventuella frågor innan du slår till.

Men detta räcker inte alltid, som de senaste dagarnas mediala turer om statsministern visat. Vill du vara helt säker så kontaktar du dessutom fackförbundet på orten, de har koll.

Fråga alltid om kollektivavtal, det är en grundförutsättning för schyssta och anständiga villkor.

Gabriella Lavecchia

Den bästa garantin för bra villkor

Flera fackförbund som organiserar medlemmar i företag som erbjuder kundnära tjänster har också en tjänst som gör det möjligt för dig att kolla direkt i en app eller på deras hemsida om företaget har avtal eller inte. Superenkelt och snabbt och du behöver aldrig tveka om du fått rätt uppgifter från företaget eller inte.

För sådant händer ju, att företaget luras om de förstår att kollektivavtal är viktigt för att få dig som kund. 

Är ett kollektivavtal en heltäckande garanti för att allt alltid går rätt till? Nej det är det inte, några sådana garantier går inte att få, men det är en extra säkerhet för de som jobbar där och därmed också för dig.

Men hur ser det då ut i Sverige, hur låg lön skulle ett företag utan kollektivavtal kunna betala till exempelvis en lokalvårdare hypotetiskt? Noll kronor. Det finns nämligen ingen lag på hur låg en lön får vara i Sverige, detta regleras i kollektivavtalen.

Så vad är egentligen ett kollektivavtal? Det är varken krångligt eller konstigt utan helt enkelt ett dokument som berättar vad arbetsgivare och arbetstagare har för rättigheter och skyldigheter gentemot varandra och dessutom ett löfte om att hålla vad man skrivit under på.

Tillsammans kan vi göra skillnad

Här regleras lön, arbetstid, semester, försäkringar, pension och mycket annat som är grundläggande för alla som yrkesarbetar. Man vill ju gärna ha ett avtal när man köper en resa eller hyr en bil, eller hur?

Och det är inte konstigt alls, tvärtom känns det ofta jättebra för båda parter att veta vad man kommit överens om, och i förlängningen vad man ska göra om resan ställs in eller om hyrbilen inte funkar som man tänkt sig. Precis så är det med kollektivavtal också, det är ett sätt att reglera vad som gäller och vad som händer om man bryter mot det man varit överens om.

Och i ärlighetens namn är det ju inte så ofta man hyr en bil eller bokar en resa, medan förhållandena på arbetet påverkar oss alla varje dag, alla dagar. 

Fråga alltid om kollektivavtal, det är en grundförutsättning för schyssta och anständiga villkor. Kolla med aktuellt fackförbund så kan du känna dig trygg med att uppgifterna stämmer. Tacka nej om företaget saknar kollektivavtal – och glöm inte att berätta varför.

Tillsammans kan vi göra svensk arbetsmarknad bättre!