Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hot och våld – här är vanliga arbetsolyckor bland elevassistenter

Gordana Mali-Granberg, elevassistent på gymnasiesärskolan på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad, berättar om riskerna för arbetsolyckor i sitt arbete:

Det här är riskerna i mitt jobb:

– Våra elever med särskilda behov på individuella programmet kan ha svår autism till exempel. Det farligaste är våldet. Att få möbler, slag och sparkar mot huvudet så att man blir groggy och tappar balansen. Eller få tillhyggen mot ögat, det kan få till följd att man får skador för livet. Även höga ljud, man kan få nedsatt hörsel om det pågår under lång tid.

Så drabbas jag och mina kolleger:

– Jag har själv erfarenhet av arbetsolyckor i form av hot och våld. I mitt fall har det handlat om slag, rivsår, sparkar och våld. Det värsta var när jag fick mitt nyckelben avsparkat för 13 år sedan. Möbler kan flyga. Det sker tillbud varje vecka tyvärr, det är vår vardag även om vi så klart gör vårt bästa för att de ska ha självkontroll.

Läs också: Värsta farorna på jobbet – därför drabbas kommunalare av arbetsolyckor

Så kan man minimera riskerna för arbetsolyckor:

– Vi har väldigt mycket kunskap om våra elever och har handlingsplaner. Vi anpassar miljön utefter de svårigheterna som eleverna har. En åtgärd är att skruva fast möblerna om det är så illa. Vi måste förekomma i stället för att förekommas, det är otroligt viktigt för att skydda eleven och skydda oss. Det kan vara svårt. För man kan inte bara ha en plan B, man måste ha en plan C, D och E. Klasserna ser olika svåra ut. I en del klasser måste man tänka på var man tittar, det kan vara provokativt att titta någon i ögonen. Man måste tänka på hur man står. Ett lågaffektivt bemötande är a och o i vår verksamhet för att inte skapa och trigga för någon som är väldigt känslig. Det handlar om kroppsspråk och tonläge.

Mer om Arbetsolyckor