Lätt att halka – här är vanliga arbetsolyckor bland städare
Monica Lundgren och Louise Sandlund, städare och skyddsombud i Piteå berättar om riskerna för arbetsolyckor i sitt arbete.

Monica Lundgren och Louise Sandlund, städare och skyddsombud.
Det här är riskerna i vårt jobb:
– När det gäller rena arbetsolyckor är det vanligaste jag fått höra talas om halkolyckor. I mitt område sker det ungefär två eller tre gånger varje år. Oftast är det på vintern, då det är halt utomhus och man ska promenera mellan de olika byggnaderna vi städar i, säger Monica Lundgren.
Så har jag och mina kolleger drabbats:
– Vi hade nyss en kollega som halkade och bröt benet. Jag har själv även råkat ut för en brännskada på armen för ungefär ett år sedan. Då var det en trädgårdsslang som for i väg och vattnet visade sig vara 80 grader varmt. Tack och lov var det ytligt och jag har inga men i dag, säger Louise Sandlund.
Så kan man minimera riskerna för arbetsolyckor:
– Städenheten har förhandlat fram att vi ska få besöka en fysioterapeut fyra gånger om året. Det ska ske på schemalagd arbetstid. Hos oss styr städarna sin egen arbetsdag, och då kan man planera städningen på ett sätt som är minst tungt för alla. Visst är man till viss del tidsstyrd, men jag tycker att det är ett väldigt bra sätt att jobba på, säger Monica Lundgren.
– När det verkligen sker något allvarligt, såsom kollegan som nyss ramlade, anmäler våra chefer på städenheten alltid. Det är nog snarare när saker inte hinner ske, men kunde ha gjort det, man skulle kunna bli bättre. Men tyvärr är det jättesvårt att helt och hållet eliminera arbetsolyckor, säger Louise Sandlund.