Att det finns stora problem till följd av Sveriges generösa regler för arbetskraftsinvandring är de flesta partier överens om.

I en debattartikel i Expressen bjuder Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna nu in Socialdemokraterna till förhandlingar för att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

De tre partierna anser att det gällande regelverket, som är extremt generöst i ett internationellt perspektiv, lett till fusk, utnyttjande av människor och kriminalitet på arbetsmarknaden, främst inom låglönebranscher.

Samtidigt, skriver man, leder mindre fel från arbetsgivarna till att högkvalificerad arbetskraft utvisas.

S vill också ändra regelverket

De konstaterar också att Socialdemokraterna under en längre tid velat ändra regelverket, men inte presenterat några konkreta förslag. Därför bjuder man nu in till förhandlingar:

”Tillsammans kan vi skapa en stabil majoritet för ett hållbart regelverk. Vi ger S möjligheten att gå från ord till handling.”, skriver Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD) och Hans Eklind (KD) i Expressen.

Ygeman: Välkomnar omtänkande

Integrations- och migrationsministerminister Anders Ygeman (S) är dock kallsinnig till inbjudan.

– Det är ju de högerkonservativa partierna som har satt Sverige i den här sitsen där människor utnyttjas av organiserade kriminella.

Är du beredd att sätta dig i förhandlingar med dem?
– Jag har svårt att se att de som har ställt till med problemet har de bästa lösningarna på det. Men jag välkomnar naturligtvis varje omtänkande från den högerkonservativa sidan.

Men är du beredd att förhandla?
– Jag pratar ju med riksdagens partier på regelbunden bas och det kommer jag naturligtvis att göra. Men så mycket längre än så har jag svårt att se.

Skarpa förslag innan jul

Anders Ygeman framhåller att regeringen kommer att lägga fram skarpa lagförslag innan jul kring arbetskraftsinvandringen. Där är bindande anställningsavtal för invandrad arbetskraft huvudpunkten.

– Det blir också intressant att se om de är beredda att rösta för konkreta förslag till lösningar. Kommer de rösta för det förslaget till exempel, säger Anders Ygeman.

I debattartikeln lägger de tre partierna fram de förslag de tar med sig till förhandlingsbordet.

Det handlar bland annat om kraftigt höjda lönekrav, från dagens 13 000 kronor i månaden. De vill också stoppa arbetskraftsinvandringen för personliga assistenter efter avslöjande om fusk och utnyttjande av assistenter.

Partierna vill också stoppa så kallade kompetensutvisningar, där högkvalificerad arbetskraft utvisas på grund av små fel från arbetsgivarens sida.

Dessutom vill de avskaffa rätten till spårbyte, alltså att en asylsökande som får avslag i stället kan söka arbetstillstånd.

Ygeman: ”Inte läst deras artikel”

Vad säger du om deras förslag?
– Jag har ärligt talat inte läst deras artikel. Vi har en process där vi kommer att lägga fram skarpa förslag. Så om man hittar på egna roliga förslag i riksdagen så finns det inte beredningsunderlag för det. I så fall är det förslag som inte riksdagen kan ta ställning till förrän nästa mandatperiod. Då kommer ju missbruket att assistans att fortsätta, människor kommer fortsätta utnyttjas, säger Anders Ygeman.

Arbetet har sökt LO för en kommentar, men de hänvisar till Socialdemokraterna.