Ida Karkiainen är självklart inte nazist, bara för att hon haft en sträckt arm på en bild från en tonårsfylla. Då hade hon knappast blivit sosse som 20-åring, bara ett par år senare.

Särskilt med tanke på den tidens migrationspolitik, där S tävlade i att slå Fredrik Reinfeldt i att välkomna flyktingar.

Heilar hon ens?

Någon har grävt fram en bild på Karkiainen, där hon sitter på en diskbänk med en sträckt arm. Alla vi som växt upp på 00-talet känner igen scenen. En klassisk hemmafest, en tonårsfylla. Lite dimmigt, kanske hög musik. I övre kanten av bilden skymtar hennes hand, men den syns inte riktigt.

Vips så har Nyheter I dag, en nationalistisk nyhetssajt som gör allt för att gynna Sverigedemokraterna, fått det till att Karkiainen har heilat. Civilministern är NAZIST!

Heilar hon ens på bilden? Ingen vet. Om man vill gräva fram bilder på människor med sträckta armar så är det nog inte så svårt. En snabb googling ledde mig fram till en bild av AIK:s lagkapten Stefan Ishizaki, där han med sträckt högerarm taggar i gång klacken.

Dansar han eller heilar han? Han dansar såklart. Men taget ur sin kontext kan både han och AIK kallas nazister.

Nu spelar Karkiainens partner i metalbandet Raubtier, vars texter snarare påminner om SD:s Mattias Karlssons ord om ”seger eller död” än några sosseparoller. Men vem kan egentligen stå upp för låttexterna de lyssnar på? Drogromantik florerar i allt från gangsterrapp till Håkan Hellströms texter. Att man dansar vidare gör en inte drogliberal.

Låt oss fokusera på politiken

Nyheter I dag har byggt hela sin artikel på ”anonyma källor” som kallar Karkiainen för en karriärist. Ja, det var ju en jäkla skräll att de hittat någon som tycker illa om henne. Man kan inte bli älskad av alla, särskilt inte som politiker. 

Slutligen, om Ida Karkiainen nu hade varit nazist hade hon väl inte gått med i Socialdemokraterna. Det finns ett riksdagsparti fullt av karriärister som kryllar av vit makt-fans, vars partiledare själv har stått på scen med Ultima Thule. 

Så släpp den här bajsnödiga moralismen. Nyheter Idag har gjort ett ”avslöjande” baserat på en suddig bild och rykten. Varken mer eller mindre. Låt oss fokusera på politiken i stället.

För vad står Ida Karkiainen för? Vilken politik för hon?

En politik för utjämning mellan stad och land. För ökad myndighetsnärvaro i glesbygd. Mot slöseri av skattepengar på vinster i välfärden.

Det är bra politik. Det kan ingen bild från en tonårsfylla ändra på.