Fredrik Evers i sin loge på Göteborgs stadsteater, där han spelar kommunens upphandlare Roland. – Att få vara i skilda världar är det bästa med jobbet, säger han om att vara skådis.

Hej Roland! Du ansvarar för ramavtal för vatten­automater, åtgärdsplanen för likabehandling och frontar kommunens ”employer branding”. Är det mycket nu? 
– Ja, men det är ju bara roligt och spännande. Att få förtroendet att ta fram likabehandlingsplanen är ett stort ansvar. Att ”fronta” staden är kanske mer en rolig grej. Och blir man lite lokalkändis på kuppen så, ja, det får man ta. 

Behövs likabehandlingsplaner?
– Verkligen! Likabehandlingsplanen som tas fram av likabehandlingsgruppen som jag är en del av gör ju något helt annat än jämställdhetsgruppens tidigare arbete med jämställdhetsplanen, som vi ändå kan ta inspiration från i mångfaldsgruppens arbete med mångfaldsplanen som jag arbetar med parallellt med likabehandlingsgruppens likabehandlingsplan.

Employer branding ska göra arbetsgivare attrak­tiva, är inte din kommun det? 
– Det är spännande med nytt och att vi försöker bli attraktivare. Inte vi som personer, utan alla inom kommunen behöver en ansiktslyftning. Nej, vår nya HR-konsult ser bra ut. Inte på ett kroppsligt sätt, utan mer i tanken, inte att jag tänker på henne, men jag ser ju henne på jobbet. Eller ingen ska behöva opereras, om det inte behövs förstås. Jag är gift! Och har en mycket vacker fru. Som arbetar inom kommunen.

Arbetstiderna tycker Fredrik Evers är tuffast med jobbet som skådespelare.

Upphandlade innerstadens parkbänkar

Berätta om en upphandling som gjorde dig varm om hjärtat.
– Svårt, jag har haft så många spännande. Men något som har legat mig varmt om hjärtat är när jag lyckades upphandla innerstadens parkbänkar. I ett halt material och med rejäl lutning så att ingen ska ligga där och sova.

Varför behöver kommunen handla upp?
– Nu är du inne på själva grunden för mitt arbete. Jag tar inte ställning för bra, dåligt eller om kommunen kan skötas på ett effektivare sätt. Jag genomför det som våra folkvalda bestämmer. Det är jag stolt över.

Vilken del av arbetet har du svårast för?
– Efter så många år har man ju fått lite hår på näsan, hud på fingrarna. Men det är klart, när en upphandling drar ut på tiden med överklaganden kan det tära, om man vill ha sin fruktkorg. Men trägen vinner. Det kan ta tid men kommunens kugghjul roterar ständigt.

Pjäsen Vi hade i alla fall tur med ramavtalet spelas på Göteborgs stadsteater.

NPM kan sänka smittrisken

Om jag säger NPM (New public management), vad känner du då?
– Känner, jag vet inte. Men det är väl bra att till exempel lärare kommer ifrån lektioner och kan hålla på med administration. Det sänker ju smittrisken i samhället också. Som sagt jag överlåter till våra folkvalda och politiker att hålla på med för eller emot.

Vem står dig närmast på jobbet?
– Ja, just nu är det faktiskt Julia. Vår HR-konsult. Hon står och hänger mig över axeln i detta nu. 

Vi hade i alla fall tur med ramavtalet spelas på Göteborgs stadsteater.

Om ”Roland”

Yrke: Kommunal upphandlare.

Tjänar: 41 000.

Bäst med jobbet: Att jag känner att jag gör något bra för våra medborgare.

Favoritord: Premiss.

Om Fredrik Evers

Yrke: Skådespelare

Tjänar: 31 000.

Bäst med jobbet: Att få vara i så skilda världar. Få läsa på och fördjupa mig i olika verkligheter. 

Sämst: Arbets­tiderna, med delad dag 10-15, 19-22 och sexdagarsvecka.