”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

Så där lyder den så kallade ”förnedringsklausulen”, januariavtalets skrivning om att man kan skita i vad Vänsterpartiet tycker och tänker.

Har någon formulering under den gånga mandatperioden varit mer förljugen?

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har hela tiden vetat att de bara kan regera så länge V inte ger sig i lag med SD, M och KD.

Regeringen – och inte minst Annie Lööf – har dessutom i praktiken fått uppleva hur det kan se ut.

Vänsterpartiet stoppade privatisering

Vänsterpartiet har tillsammans med Moderaterna bidragit till att pausa privatiseringen av Arbetsförmedlingen och man har begränsat arbetskraftsinvandringen. I februari 2020 bestämde sig partierna för att ändra i regeringens budget, för att ge mer pengar till välfärden. Och de har avsatt Stefan Löfven på frågan om marknadshyror.

Och på tisdagskvällen, i Aktuellt, kunde Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar framträda och berätta att man förhandlat fram en förstärkning av de fattigaste pensionärernas inkomster

Från september 2022 införs ett garantitillägg, som mest 1 000 kronor skattefritt i månaden, för pensionärer med låga inkomster. V ska dessutom vara med och ta fram reformens regleringsbrev, förordningar och proposition till riksdagen.

Magdalena Andersson har klurat ut en lösning som både gör livet lättare för pensionärer och förhoppningsvis kan bli verklighet i riksdagen. Än så länge är det bara S, V och MP som stödjer förslaget, så det saknas rätt många mandat i skrivande stund. Annars har både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fått en utmärkt valfråga inför 2022.

Vänsterpartiet kommer dessutom, efter nästa val, återigen betraktas som det regeringsunderlag man i praktiken varit sedan 2014.

Var det någon som sa ”inflytande”?

Vänsterpartiet släpper fram Magdalena Andersson

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson och man kommer också att rösta på regeringens budget. Om Centerpartiet gör det samma så förstärks sjukförsäkringen, så räddas byggstöd till billiga hyresrätter, så blir skolan mer likvärdig. Skatteklyftan mellan personer som arbetar och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning kommer slutas.

För människor som förlorat jobbat under pandemin, för pensionärerna, för klimatet och för de breda löntagargrupperna är det ingen liten sak att en rödgrön budget kan bli statsbudget

Om Centerpartiet gör det samma så får Sverige sin första kvinnliga statsminister på onsdag morgon. Det är heller ingen liten sak.

När Jonas Sjöstedt släppte fram Stefan Löfven som statsminister så gjorde han det med ett misstroendelöfte och en papperslapp som ingen skulle få se.

När Nooshi Dadgostar på tisdagskvällen berättade att Magdalena Andersson är hennes statsminister kunde hon visa upp en papperslapp som alla fick se.

Inte heller det är någon liten sak för ett parti som ibland flytt från ansvar för att kunna värna sin radikala samhällskritik.