Man sticker in handen och ska bara fixa något. Ta bort en grej som fastnat i maskinen eller få i gång en del som låst sig. Det är ofta vid de momenten, vid sidan om maskinernas själva användningsområden, olyckan är framme.

AFA Försäkrings statistik visar att just fingrar, händer och handleder är de kroppsdelar som yngre människor oftast skadar på jobbet. I många fall inträffar den här typen av olyckor i byggbranschen eller industrin, enligt AFA Försäkring.

Faran för fingrar och händer i just de branscherna återspeglas i en rad rättsliga fall från de senaste månaderna. Sammanlagt har åtta företag krävts på drygt 1,3 miljoner kronor i böter för olyckor där händer skadats, i flera fall har fingertoppar gått förlorade eller fingrar krossats.

I samtliga fall menar åklagarna att företagens arbete med att göra riskanalyser och sätta in skyddsåtgärder har brustit. 

I de flesta fallen har böterna krävts via strafförelägganden. Det betyder att fallet kan avslutas utan rättegång om bolagen godtar böterna.

Spetsig maskindel i pekfingret

Skydd framför en rörlig maskindel saknades när våffelstrutmaskinen skulle rengöras. En spetsig del av maskinen orsakade sårskador på ett pekfinger och handen, samt ett djupt sår i underarmen. 

I ett strafföreläggande från 28 oktober krävs ett våffelbageri i Skåne på 100 000 kronor i företagsbot.

150 kilo elcentral på tummen

En 150 kilo tung elcentral skulle förflyttas och hängdes därför upp utanpå en arbetskorg. Korgen kom i gungning och en tumme hamnade i kläm mellan den och elcentralen. Det ledde till fraktur på ett av tummens ben.

I ett strafföreläggande från 27 oktober krävs gruvbolaget i Västerbotten på 50 000 kronor i företagsbot.

Huden söndersliten i valsverk

Mannen tog stöd med handen mot ett roterande band, den följde då med bandet och klämdes i valsverket. Huden slets sönder så att senor blottades, muskler skadades, två fingrar bröts och en fingertopp amputerades.

I ett strafföreläggande från 19 oktober krävs företaget inom stålindustrin i Värmland på 400 000 kronor i företagsbot.

Fingertopp amputerad av borr

Pelarborren skulle göra hål i en hästsko, men den anställdes behandskade hand fastnade i borrmaskinen. Det ledde till att yttersta delen på ett finger, där nageln sitter, amputerades. 

I ett strafföreläggande från 12 oktober krävs fabriksföretaget i Västernorrland på 100 000 kronor.

Tummen krossad av maskindelar

En kolv hade låst sig i pressgjutningsmaskinen och skulle låsas upp med bult och tång. Under arbetet med det gick maskindelarna ihop och klämde en hand så att tummen krossades. Det ledde till fraktur, skador på muskler och nerver och att yttre delen av tummen har fått amputeras. 

I ett strafföreläggande från 12 oktober krävs den småländske tillverkaren av beslag och badrumstillbehör på 300 000 kronor i företagsbot.

Vänster ringfinger avsågat

På ett bygge i Malmö skulle kilar klyvas med en större byggsåg. Handsken fastnade i den roterande klingan. En bit av vänster ringfinger sågades av och en skada på lillfingret uppstod. 

I ett strafföreläggande från 8 oktober krävs ett byggföretag på 100 000 kronor i företagsbot.

Fingertopp bortklämd

Mannen tyckte att det kom rök ur en maskin och öppnade upp den för att komma åt de rörliga delarna. Han stack in handen för att komma åt en träbit som fastnat. Drivremmen började röra sig och klämde ringfingret, vilket ledde till fraktur och att den yttersta delen av fingertoppen gick förlorad. 

I en tingsrättsdom från 16 september döms fabriksföretaget i Skåne att betala 200 000 kronor i företagsbot.

Finger klämt av lastbil

Fjäderupphängningen på en lastbil skulle bytas, men under arbetet åkte den trycksatta fjäderupphängningen ned och klämde mannens hand. Han fick fraktur på ett finger samt sårskada.

I ett strafföreläggande från den 16 september krävs bildemonteringsföretaget i Västernorrland på 100 000 kronor i företagsbot.